Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nákaza potvrzena i v posledním okrese ČR. Pelhřimovsko hlásí první případ koronaviru

, aktualizováno 5. dubna 2020, 10:14

Posledním okresem, kde nebyla potvrzena nákaza onemocněním Covid-19, bylo do včerejska Pelhřimovsko. I zde už ale hygienici hlásí jeden případ. Celkově je tak na Vysočině podle údajů od hygieniků potvrzeno 127 případů onemocnění. Jeden člověk se uzdravil, jeden člověk v souvislosti s nemocí zemřel.

Kraj se podle Aleny Dvořákové, ředitelky protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina, chystá na spolupráci s armádou při trasování kontaktů nekažených. „První jednání o tom bylo u pana hejtmana v pátek, další bude ještě příští týden," řekla Alena Dvořáková. Datum, ke kterému by měla spolupráce s armádou na dohledávání kontaktů nemocných lidí začít, ještě podle ní není určené.

Spolupráce s armádou je součástí takzvané chytré karantény, která k dohledávání kontaktů využívá i údajů z mobilních telefonů nebo platebních karet. Příprava na zavedení pilotního programu chytré karantény, jejímž cílem je co nejrychleji identifikovat a izolovat potenciálně nakažené, začala 30. března na jižní Moravě.

V sobotu 74 nařízených odběrů 

Na Vysočině fungují tři pevná odběrová místa vzorků na koronavirové testy u nemocnic v Jihlavě, Havlíčkově Brodě a Třebíči. Jihlava je schopná denně otestovat asi 60 lidí. K lidem jezdí také odběrová sanitka krajské zdravotní záchranné služby. Podle jejího mluvčího Petra Janáčka výjezdní skupina denně odebere deset až 15 vzorků podle vzdálenosti bydlišť pacientů.

K odběrům musí lidi doporučit praktický lékař nebo hygienici, kteří v sobotu nařídili 74 odběrů.

V rámci celé republiky je aktuálně 4475 potvrzených případů, 78 lidí se uzdravilo, 62 jich v souvislosti s koronavirem zemřelo. 

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 61
Jihlavsko 10
Pelhřimovsko 1
Třebíčsko 22
Žďársko 33
Celkem 127

Zdroj: Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina 

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky koronavirus, Vysočina, nákaza, hygienici, COVID-19, nemoc, okres Pelhřimov, Kraj Vysočina, Česko, armáda, Alena Dvořáková, Krajská hygienická stanice, Lékárenský komplex Jihlava, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nákaza potvrzena i v posledním okrese ČR. Pelhřimovsko hlásí první případ koronaviru | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.