Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V domově důchodců Břevnice zasaženém virem chtějí pomoci i medici

V domově důchodců v Břevnici u Havlíčkova Brodu, kde koncem minulého týdne prokázaly testy nákazu koronavirem u většiny klientů a části personálu, postupně nastupují další posily. Dnes přibyly dvě pečovatelky a ředitelka domova Hana Hlaváčková se domlouvala na výpomoci i se třemi mediky. Zařízení pečuje o lidi s demencemi, spravuje ho kraj.

„Musí se zaškolit, ale já věřím, že ti medici to zvládnou rychle," řekla dnes ředitelka Hana Hlaváčková. Jedna zdravotní sestra se dobrovolně zapojila do péče o nynějších 20 obyvatel domova hned v pondělí. V úterý začali pomáhat hasiči. Nastoupili také dva zdravotníci zajištění díky pražské Nemocnici Na Bulovce, přespávají v karavanu. V domově nocují i někteří další pracovníci.

Dobrovolníků se přihlásil větší počet, někteří ale odřekli. „To se nedá nic dělat, to se nikdo nediví. Je to vážná věc," uvedla ředitelka. Přesto by podle ní provoz domova mohl být na dva týdny pokrytý. „Čekáme, jestli se nám pak třeba nebudou uzdravovat naši zaměstnanci," dodala.

Profesionální hasiči z Havlíčkova Brodu mají za sebou část první směny v Domově se zvláštním režimem v Břevnici. Tříčlenná směna příslušníků bude sloužit do zítřejší sedmé hodiny ranní, pak ji vystřídá směna další.

O obyvatele domova se přes den zpravidla starají čtyři lidé a dva v noci. Od úterního rána mají k ruce profesionální hasiče z kraje, kteří se tam začali střídat v tříčlenných směnách. První den například dezinfikovali interiéry, odnášeli špinavé prádlo nebo pomáhali s roznášením jídla.

Onemocnění COVID-19 se podle hygieniků potvrdilo u 20 z 22 klientů domova a u devíti jeho pracovníků. V sobotu byly dvě klienty převezeny do nemocnice. Jedna seniorka, která měla i jiná vážná onemocnění, v neděli zemřela. Druhá je pořád v havlíčkobrodské nemocnici. Hygienici nařídili v domově karanténu do odvolání, nejméně však na 14 dní.

Autoři | Foto ddhb.cz

Štítky koronavirus, hasiči, senioři, medici, pomoc, domov, Břevnice, Hana Hlaváčková, Havlíčkův Brod, Nemocnice Na Bulovce, domov pro seniory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V domově důchodců Břevnice zasaženém virem chtějí pomoci i medici | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.