Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Přístup švédské vlády nás hodně znepokojuje, říká rodačka z Jihlavska, která bydlí ve Stockholmu

Šíření koronaviru se nevyhnulo ani Švédsku. To má k dnešnímu dni 2840 nakažených a 70 obětí. Švédská vláda zastává strategii takzvané stádové imunity neboli, čím více lidí prodělá nemoc Covid-19, tím větší imunita proti nemoci se vytvoří do budoucna. Monika, která pochází z Vysočiny a osmým rokem bydlí na předměstí Stockholmu, si s námi povídala o tom, jak tyto náročné dny prožívá se svou rodinou.

„Ve švédských médiích se toho nedozvíte zdaleka tolik, co u vás v Čechách. Takže pokud se o situaci sami nezajímáme, tak dostaneme velice málo informací o dění ve Stockholmu,“ porovnává dvaačtyřicetiletá rodačka z Jihlavska, která ve Stockholmu vlastní uklízecí firmu.

Změny si zavedli lidé sami

V ČR platí už druhý týden zákaz volného pohybu, zavřely se restaurace, některé obchody, studenti se učí pouze doma. Nic z toho zatím ve Švédsku nemají. Švédská vláda doposud nevydala žádná vyhlášení o uzavírání prostoru s větším počtem lidí. Podobně to je i se školstvím. „Akorát gymnasia a vysoké školy pracují takzvaně „long distance“ neboli dálkově z domu. Jinak školky a základní školy zůstávají k našemu velkému znepokojení dál otevřené,“ pokračuje Monika.

Denní režim je podle ní úplně stejný jako předtím, než nemoc Covid-19 vypukla. Lidé si menší změny zavedli sami, třeba v omezení v hromadné dopravě, nechodí do posilovny a tak dále. „Tohle nás velice znepokojuje, protože sami sledujeme situaci nejen v ČR, ale i celosvětově,“ svěřila se Monika.

Chybí dezinfekce, roušky i léky na horečku

Také švédské obchody fungují v běžném režimu, jen občas je nějaké zboží nedostatkové. Monika jmenuje třeba toaletní papír, mouku cukr. „Jsou dny, kdy jsou tyto věci vyprodané, za pár dní je to ale vždy doplněné. Nedostatkovým zbožím je samozřejmě ruční dezinfekce, roušky a léky na horečku.“ Také skoro všechny švédské e-shopy s ochrannými pomůckami hlásí vyprodáno, stejně jako V ČR.

Monika a její rodina myslí na svou ochranu. „Roušky tady ve Stockholmu nosí opravdu jen malé procento lidí. My s manželem jsme se rozhodli, že zůstanu s dětmi doma po nějakou dobu a počkáme, jak se bude situace dál vyvíjet. Do obchodu chodí vždy jen jeden z nás, samozřejmě bez dětí,“ popisuje Monika, která na takto frekventovaná místa nevyjde bez šály přes ústa a nos i přesto, že na ni lidé koukají jak na blázna. „Stejně, jak to bylo v ČR před vyhlášením karantény,“ vzpomíná Monika.

Jak již bylo zmíněno, švédská vláda jde cestou takzvané stádové imunity. Podle Moniky to ale není nejlepší nápad. „My „přistěhovalci“ ve Stockholmu jsme zděšení z toho, jak se vláda k situaci staví. Máme tady hodně známých, kteří pochází ze všech koutů světa a všichni samozřejmě sledují situaci ve svých zemích. Proto jednání a postupu švédské vlády opravdu nerozumíme a jsme velice znepokojeni. Myslím, že česká vláda to zvládá lépe,“ svěřuje se Monika.

Jako každý rok, i letos se Monika s manželem a dětmi chystá na léto za svou rodinou na Vysočinu. „Doufáme, že se vše uklidní a bude možné přijet. Spíše to ale vypadá, že to může být komplikované, po tom všem,“ rozesmutní se dvaačtyřicetiletá rodačka z Vysočiny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Soukromý archiv Moniky

Štítky koronavirus, zahraničí, Švédsko, Stockholm, opatření, vláda, COVID-19, nemoc, okres Jihlava, Česko, Kraj Vysočina, Vláda ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přístup švédské vlády nás hodně znepokojuje, říká rodačka z Jihlavska, která bydlí ve Stockholmu | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.