Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Myslím, že Německo dost zaspalo, říká Jihlavačka bydlící ve Stuttgartu

Celý svět nyní řeší jedno velké téma – koronavirus. Každá země má svá opatření, někde jsou dost striktní, někde i na kritický stav asi ne dostatečná. Jak je to v jednom z našich sousedních států – v Německu? Drbna získala exkluzivní výpověď osmatřicetileté Jihlavačky Mirky, která žije již devátým rokem ve Stuttgartu a pracuje jako manažerka v obchodě.

Jak je to aktuálně u vás s ochrannými pomůckami? Je jich dostatek? Máte je k dispozici, nebo je stejná situace jako u nás? E-shopy jsou vyprodány...

Ochranné pomůcky neseženeš ani v lékárně ani v jiných obchodech. Roušky lze přes e- shop objednat s dodací lhůtou x měsíců.

Nosíš konkrétně ty a tvoje rodina roušku?

V rouškách nikoho neuvidíš, v mém blízkém okolí třeba jen našeho souseda, který je původem z Polska. Já osobně se chráním šátkem přes pusu a nosím jednorázové rukavice.

„Německo šije roušky se nekoná."

U nás se v těchto dnech spustilo hromadné šití roušek. Šijí dobrovolníci, herci, záchranáři, známé osobnosti… Pozoruješ něco takového i v Německu?

Nic takového, žádná taková iniciativa se tu nekoná. Jen s českou komunitou, se kterou se tu stýkáme, tak to řešíme a kamarádka je pro nás šije. Naši čeští kamarádi byli s rouškou na nákupu a lidi se na ně koukali jak na blázny.

Jak se k celé situaci v souvislosti s nákazou koronavirem staví stát? Přece jen - aktuálně máte zhruba 23 tisíc nakažených. 

Vzhledem k tomu, že máme českou televizi i německou, tak mám srovnání. A musím říct, že německá vláda se k tomu staví poměrně laxně. Jediný, co tu stále opakují, je dostatečná hygiena, odstup od lidí. Ale opatření jako v ČR tu nejsou.

Jak o koronaviru informují místní média? Máš pocit, že dostatečně, nebo podle tebe málo?

Hlavní zprávy se tomu pochopitelně věnují a jakékoliv promlouvání k národu proběhlo myslím jen dvakrát. Mají to tu rozdělené, že každá spolková republika si opatření řeší sama, třeba Bavorsko má zákaz zacházení, stejně jako v ČR. Já žiju v Baden Württemberg a na nás se to nevztahuje.

„Ujišťují nás, že je všeho dostatek." 

Jaký je u vás současný režim? Kam můžete, co je u vás zavřené, co a kam už nemůžete? 

Otevřené zůstaly lékárny, potraviny, obchody pro zvířata, všechna terapeutická zařízení, (chodím na cvičení se zády), kadeřnictví. Jinak vše ostatní máme zavřené. Pracuji v obchodě s oblečením, a přesto, že máme zavřeno, tak musím v pondělí do práce.  

Co obchody ve Stuttgartu, máte všeho dost, nebo pozoruješ, že se lidi zásobí na případnou karanténu? 

Stejně jako v ostatních zemích, i u nás lidé skupují toaletní papír, kapesníčky, papírové role, trvanlivé potraviny, konzervy, těstoviny, hygienické artikly.

Ale stále nás ujišťují, že je všeho dost.

Fungují u vás školy? 

 Školy jsou zavřené od úterý 17. března. Učitele posílají úkoly přes maily. A známkují je.

„Je mi líto, že nejsem v ČR." 

Určitě sleduješ situaci u nás, v ČR. Máš pocit, že to naše vláda řeší lépe než u vás? Nebo jsi spokojená s tím, jak to máte nastavené vy? 

Spokojena s nastavením v Německu nejsem, je mi líto, že nejsem v ČR. Tady je už skoro 23 tisíc nakažených, a mám pocit, že se pořádně nic neřeší, a lidi si ne dost uvědomují vážnost situace. V neděli se má rozhodnout o zákazu vycházení stejně jako v ČR. Podle mého názoru Německo zaspalo.         

Vím, že jezdíte několikrát do roka za rodinou do ČR. Plánovali jste teď někdy cestu k nám, na Vysočinu? Změnilo vám uzavření česko-německých hranic plány? 

Na Velikonoce jsme měli přijet do Jihlavy. Nevím, kdy se zase setkáme s rodinou a kamarády.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv respondetky Mirky

Štítky koronavorus, Německo, Stuttgart, rozhovor, obchod, Česko, COVID-19, rouška, Velikonoce, Polsko, Bavorsko, Bádensko-Württembersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Myslím, že Německo dost zaspalo, říká Jihlavačka bydlící ve Stuttgartu | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.