Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mobilizace voličů Andreje Babiše ve výsledku pomohla Pavlovi, říká politolog

Za nového českého prezidenta si lidé zvolili generála ve výslužbě Petra Pavla. Ten ve druhém kole voleb porazil bývalého premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Volby byly ve znamení vyostřených kampaní, které však byly podle politologa Jana Kubáčka v porovnání se zahraničními kampaněmi ještě slabé. Co čeká Petra Pavla? Jakou práci má před sebou Miloš Zemana a co bude s Andrejem Babišem? To jsou otázky, na které odpovídal Jan Kubáček v rozhovoru pro Drbnu.

„Andrej Babiš mobilizoval, ale dokázal velmi umně mobilizovat i voliče svého konkurenta“

Některá zahraniční média informovala o tom, že Česká republika svou volbou ukázala, že je zemí zakotvenou na západě a v Evropské unii. Lze to tak vnímat?
Myslím, že to jsou spíš titulky. Reálná politika nečekala žádný otřes, oba dva politiky znala. Jejich zahraniční partneři znali jednoho kandidáta z pozice ministra financí a premiéra, druhého zase jako šéfa českého generálního štábu a posléze jako předsedu vojenského výboru NATO. Politici věděli, co od nich čekat, že jsou pevně zakotveni v EU, NATO a dalších mnoha diplomatických vazbách. Politika věděla, že zahraničně-politická preference České republiky se nezmění. Teď může jít o reakci na kampaně, ale v praktickém chodu politiky by to ani jeden kandidát nevychýlil jiným směrem.

Petr Pavel získal 3 359 151 hlasů. Co pro něj znamená tak silný voličský mandát?
Mít nejsilnější mandát v historii české přímé volby je pro Petra Pavla úžasný výsledek. Na druhou stranu je to jasný vzkaz českého voliče o tom, že chce viditelného a sebevědomého prezidenta, který bude sebevědomě vystupovat vůči vládě i vůči oběma komorám, protože ten mandát ho k tomu opravňuje. U Petra Pavla je navíc ještě ten rozměr, aby se mimo své aktivity v zahraniční politice a bezpečnosti věnoval i tématům přehlížených voličských skupin napříč republikou a z jejich témat dělal témata, která bude řešit vláda. Naopak Andrej Babiš se může prezentovat jako poslanec s největší a nejaktuálnější podporou voličů.

Čím si vysvětlujete tak vysokou volební účast?
Myslím, že se opakovala situace okolo sněmovních voleb, kdy Andrej Babiš mobilizoval, ale dokázal velmi umně mobilizovat i voliče svého konkurenta, tehdy ve prospěch koalice Spolu. Beze sporu to bylo referendum o Andreji Babišovi s tím, že dokonce jeho stoupenci ani odpůrci nehleděli na to, kdo kandiduje a s čím, ale šli prostě volit buď ve prospěch nebo v neprospěch Babiše. Za vysokou volební účastí stojí jednoznačně mobilizace Andreje Babiše, která ve výsledku víc pomohla Petru Pavlovi.

Novým prezidentem České republiky se stal Petr Pavel. Rozhodlo o tom druhé kolo voleb, ve kterém přesvědčivě porazil expremiéra Andreje Babiše. Platilo to i ve všech okresech Kraje Vysočina. Jste s tímto výsledkem spokojeni?

„Ač to byla kampaň vyostřená z obou stran, tak to byl stále ještě čajíček“

Dal by se výsledek  označit jako debakl?
Debakl určitě ne, spíš bych to označil termínem výrazný rozdíl. Babišův mandát je opravdu velmi silný. Rozdíl téměř milionu hlasů vyplývá z vyšší účasti. Je otázka, jak s tím naloží.

Byly podle vás uplynulé volby v kontextu kampaní soubojem dobra se zlem?
To rozhodně musím odmítnout, protože tak to není. Tak by to bylo, kdyby někdo kandidoval proti Mussolinimu nebo Adolfu Hitlerovi. Všechny nálepky, které šly ze strany Andreje Babiše nebo Petra Pavla, to byl marketing a iluze, která je s kampaní spojená. Stále to byl souboj dvou standardních politických nabídek. Andrej Babiš tu nabídku vyostřil a pak na ni sám doplatil, protože se mu těžko argumentovalo, když nasadil polohu války a míru, začal se sám stávat obětí. Ale naše kampaně jsou například proti americkým kampaním velmi slabé. Ač to byla kampaň vyostřená z obou stran, tak to byl stále ještě čajíček. Rozhodně bych volby netituloval pohádkově jako souboj dobra se zlem, tomu to neodpovídalo.

Jaký velký úkol teď podle vás stojí před oběma kandidáty?
Oba kandidáti teď budou stát před úkolem, aby získali část voličů z té druhé strany barikády na svou stranu. I proto oba pánové velmi rychle opustili výroky o hodném a zlém nebo o Jasoňovi a Drsoňovi a začali promlouvat optikou „my“, začali oslovovat voliče a dávat velmi střízlivé plány do budoucna, protože ta politika je mnohem všednější, šedší a přízemnější.

Novým českým prezidentem byl zvolen generál ve výslužbě Petr Pavel. Ve finále porazil bývalého premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Pavel získal více než 58 procenta hlasů. Dosavadní prezident Miloš Zeman, který bude ve funkci do 8....

Babiš? „Nabere sil, ale vrátí se nám jako permanentní kritik vlády Petra Fialy a lídr opozice“

Co se bude dít do březnové inaugurace Petra Pavla?
Miloš Zeman bude dokončovat některé úkony, ale platí zvyklostní nepsaná zásada, že končící prezident dělá čistě věci neodkladné, úřední, nestrategického charakteru a předává agendu svému nástupci. Znamená to, že se potkává končící administrativa s tou nastupující. Bude probíhat příprava inaugurace, což je sám o sobě náročný proces. My máme jednu z těch pompéznějších inaugurací ve srovnání s podobnými procesy ve světě. Zároveň je celá řada úkonů, které budou rozpracované Milošem Zemanem a dokončené Petrem Pavlem. Jsou to různé jmenovací dekrety, pracovní schůzky, diplomatická jednání a summity. Ať vyhraje kdokoliv, diář se dědí. A na něm není napsáno jméno, ale prezident republiky. Ten diář z jednoho dne na další automaticky přechází na nástupce. Teď proběhne operativa pro Miloše Zemana ještě navíc spojená se stěhováním a dokončováním drobných úředních úkonů. Nečekám nic strategicky zásadního, protože to se prostě nedělá.

Nedovolí si to ani Miloš Zeman?
Končící prezident by si v tu chvíli kalil svou pověst a svůj zápis do budoucích dějin. Pokud Miloš Zeman bude chtít odejít s neutrálním vnímáním a nebude si chtít ještě zhoršit to špatné hodnocení, které ho provází, tak už se nebude dopouštět zásadních strategických kroků nebo rozbušek v podobě kontroverzních kroků nebo činů, se kterými by se musel Petr Pavel těžce srovnávat a dostávat je zpět do mezí. Spíš by se všichni měli zaměřit na předávání práce z jednoho prezidenta na druhého. Není čas na rozkoukávání, Česká republika potřebuje fungovat a vystupovat sebevědomě bez pauzy. Bude to velké učení Petra Pavla tomu reálnému výkonu a průběžné práci. Uteče to, do inaugurace zbývá v podstatě měsíc, což je krátký čas.

Co teď bude s Andrejem Babišem? Zmizí v propadlišti politických dějin, nebo naopak?
Myslím si, že Andrej Babiš se pokusí udržet voličskou podporu a pokusí se vystupovat jako lídr opozice sněmovní i mimosněmovní, bude se dál vymezovat vůči vládě Petra Fialy a pokusí se být dál aktivním viditelným politikem, který argumentaci a kritiku povede na ekonomicko-sociální ose. Na tu voliči slyší, situace je svízelná a tento rok bude velmi náročný. Čeká nás růst inflace a tím pádem růst životních nákladů, jsme stále na hraně ekonomické recese. Tohle všechno je téma a příležitost pro Andreje Babiše, který bude rád svým kolegům ve sněmovně připomínat, že má z nich nejsilnější mandát. Myslím si, že si odpočine, nabere sil, ale vrátí se nám jako permanentní kritik vlády Petra Fialy a lídr opozice.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Honza Faltus

Štítky volby, prezident, přímá volba, rozhovor, politolog, Jan Kubáček, Petr Pavel, Andrej Babiš, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mobilizace voličů Andreje Babiše ve výsledku pomohla Pavlovi, říká politolog | Rozhovory | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.