Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pavel míří na Hrad. Andreje Babiše porazil o milion hlasů

, aktualizováno 28. ledna 2023, 16:25

Novým českým prezidentem byl zvolen generál ve výslužbě Petr Pavel. Ve finále porazil bývalého premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Pavel získal více než 58 procenta hlasů. Dosavadní prezident Miloš Zeman, který bude ve funkci do 8. března, dostal v roce 2018 ve druhém kole 51,36 procenta hlasů a v roce 2013 pak 54,8 procenta. Reportéři Drbny sledovali atmosféru v obou štábech.

Do volebního štábu Pavla má pozvání tisíc hostů, z toho třetinu tvoří novináři

Petr Pavel odvolil v doprovodu manželky Evy v pátek po třetí hodině odpoledne ve volební místnost v bývalé škole, ze které je dnes obecní úřad obce Černouček na Litoměřicku, kde má prezidentský kandidát své trvalé bydliště. „Myslím si, že na základě těch posledních výzev, údajů, ale i ohlasů z veřejnosti, ta účast by mohla být vyšší než v prvním kole, takže možná se dočkáme i rekordu, že budeme i přes 70 procent. A asi všichni si všimli minimálně za ty poslední dva týdny, jak propastný rozdíl je mezi dvě kandidáty, s čím přicházejí, co reprezentují, co mají za sebou a bude záležet na tom, jakou z těch dvou vizí budoucnosti si lidé zvolí,“ řekl přítomným novinářům po vhození hlasu do urny Petr Pavel a dodal, že v roli hlavy státu by chtěl hledat řešení na základě spolupráce, slušnosti a normální komunikace a důstojně reprezentovat zemi a její občany.

Pavel odvolení a setkání se sousedy v hospodě zamířil Pavel zpět do Prahy, do Divadla na Vinohradech. Uvedl, že pozitivní v kampani byla setkání s plnými náměstími podporovatelů. Naopak za negativní označil podpásové útoky z tábora protikandidáta. „Vadilo mně, že v kampani před druhým kolem bylo hodně lží a překrucování faktů, to si myslím, že by v takové míře v kampani na prezidentský úřad být nemělo," řekl Pavel.

Po prvním kole voleb se tým Petra Pavla sešel s novináři v coworkingovém centru Opero v Salvátorské ulici v centru Prahy, dnes se Pavlův volební štáb nachází v multifunkčním komplexu Forum Karlín v Pernerově ulici v Praze 8. Tým Petra Pavla zvolil přestěhování do větších prostor zejména kvůli potřebě vyšší kapacity pro novináře a hosty. Po prvním kole bylo do štábu akreditováno třicet členů týmu a 150 novinářů.

Organizátoři pozvali do volebního štábu na dnešek přes tisíc hostů, třetinu z toho tvoří novináři. Forum Karlín se pro hosty otevřelo už v osm hodin ráno, od té doby novináři usilují o to, aby si zabrali to nejvýhodnější místo pro své kamery nebo fotoaparáty. Petr Pavel do štábu dorazil krátce před tři čtvrtě na dvě. Krátce po příjezdu Pavel vystoupil pro média, kde uvedl, že se vyspal dobře, na kampani by nic neměnil a větší prostory zvolil kvůli velkému zájmu novinářů.

Přicházejí umělci a podporovatelé

Mezi podporovateli, kteří zatím dorazili na místo jsou například zpěvák Radek Banga, Taťána Kuchařová nebo satirik Jan Špaček. „K Babišovi mě nikdo nepozval a já většinou už nechodím tam, kam nejsem pozvaný. Já bych, chtěl, abychom mohli měli dohromady třeba 110 procent hlasů, aby každý z kandidátů získal nad padesát procent a byl spokojený,“ řekl našemu redaktorovi s nadsázkou sobě vlastní Jan Špaček.

Pozvání obdrželi osobnosti jako například Patrik Hartl, Jiří Hrdina, Petr Čtvrtníček, Eliška Balzerová, Ben Cristovao nebo Jiří Mádl. „Patřím mezi jeho první podporovatele. Od začátku mě oslovil jak osoba, která má dobré předpoklady i tím, co má za sebou. Na spoustě věcech je potřeba se umět domluvit, takže člověk, který uměl najít konsenzus mezi třiceti státy, tak má ty nejlepší předpoklady,“ řekl našemu zpravodajovi na místě Jiří Mádl.

Atmosféra ve štábu začala být hustá kolem čtvrt na čtyři, kdy bylo oznámeno sečtení 70 procent hlasů. Lidé začali jásat a skandovat „Pavel na Hrad!“

Příjezd Petra Pavla a jeho manželky Evy.
Taťána Kuchařová
Jan Špaček

Radek Banga

Jiří Mádl

Michal Horáček
Pavel Fischer

Andrej Babiš dorazil do štábu dvě hodinu po začátku sčítání. Prohru uznal

Andrej Babiš dorazil do štábu se svou ženou Monikou kolem čtrvté hodiny odpolední. „Gratuluji Petru Pavlovi k vítězství a uznávám porážku. Chtěl bych mu popřát, aby byl prezidentem všech občanů republiky, vnímal jejich problémy a bojoval za zájmy republiky. Dosáhli jsme famózního výsledku. Je to víc než výsledek SPOLU a PirStan v posledních volbách. Děkuji za veškerou podporu. Budeme tu stále pro vás," pronesl na tiskové konferenci Andrej Babiš.


Andrej Babiš na tiskové konferenci.

Babiš získal téměř 2,4 milionu hlasů. Podpořilo ho bezmála 42 procenta voličů. Šéf hnutí ANO vyzval ve svém projevu, který byl na jeho poměry smířlivý, podporovatele, aby přijali jeho prohru. Zároveň požádal Petra Pavla, aby vyzval své voliče k uklidnění emocí.

Občany vyzval k volbě nyní opozičního hnutí v příštích volbách do Poslanecké sněmovny. „Osmého února budeme mít předsednictví. Tam si vše vyhodnotím,“ řekl ve svém projevu a uzavřel: „Soupeř byl strašně silný, nebylo to jen pět stran, ale také všechna média.“

Po poledni dorazil například poslanec Aleš Juchelka, později Karel Havlíček, Alena Schillerová nebo Klára Dostálová. Podle Havlíčka ANO ve volbách posílilo a je nejsilnější stranou v Česku. Novinářům také před štábem v pražské restauraci Colomna řekl, že je vysoká účast dobrá pro vítěze i poraženého. O rekordním výsledku mluví také Alena Schillerová„ANO získá v prezidentské volbě historický počet hlasů a bude se je snažit přetavit ve výsledek v příštích volbách do Sněmovny," řekla Schillerová a dodala: „Jsou to hlasy lidí, kteří projevili nespokojenost s vládou a podpořili Andreje Babiše. ANO musí být hlasem těchto občanů... Budeme se snažit podporu přetavit ve výsledek ve volbách v roce 2025.“ Podle ní bude hnutí pokračovat kritické politice vůči vládě. Šéfka poslanců zmínila, že sčítání směřuje k vítězství Babišova protikandidáta Petra Pavla.
 
Podle Havlíčka vysoká volební účast pro vítěze znamená silný mandát a poražený může mluvit o vysokém počtu lidí, kteří ho volili. „Jednoznačně hnutí ANO posílilo... je jednoznačně nejsilnější stranou v Česku,“ řekl Havlíček. Podle něj kampaň byla tvrdá. Dehonestování voličů druhého tábora označil za "hrozně špatné". Vyzval ke zklidnění situace a k respektu.

Místopředsedkyně Sněmovny z ANO Klára Dostálová při příjezdu do štábu ANO požádala, aby lidé "ctili demokracii", i když jejich kandidát nevyhraje. „Věřte mi všichni, že i zítra vyjde slunce,“ uvedla Dostálová. Věří, že vítěz bude dodržovat prezidentský slib, tedy věrnost ČR a bude hájit zájmy lidu. Řekla, že doufá, že v úřadu „vojenské ambice nevyhrají“.

Do štábu také dorazil Radek Vondráček. Na otázku, co změní prohra Andreje Babiše odpověděl, že nic zásadního. „Akorát bude peklo vyrovnat výsledek v parlamentních volbách,“ dodal.

Aleš Juchelka.

Bývalý premiér a dnes jeden z dvojice kandidátů na post prezidenta Andrej Babiš řekl před volební místností během pátku, že by lidé měli jít volit, protože rozhodují o budoucnosti země. Volby označil za referendum o něm. Podle svých slov ve volební místnosti doufá v „obrovskou“ volební účast.

Atmosféra štábu Andreje Babiše.

K volební urně tentokrát bývalý premiér dorazil pouze se svou manželkou Monikou, nedoprovodily je děti Vivien a Frederik jako v prvním kole. Vivien už měla podle Babiše odvoleno, Frederik je ve škole v zahraničí.

Karel Havlíček ve štábu Andreje Babiše.

Babiš v pátek několikrát řekl, že by se v případě zvolení snažil o komunikaci s premiérem Petrem Fialou, aby společnost nezůstala rozdělená a nerostla nevraživost mezi lidmi. Uvedl, že pro pět stran vládní koalice v předloňských sněmovních volbách hlasovalo 46 procent oprávněných voličů, zbytek má zastoupení v opozici, nebo vůbec.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto redakce Drbny

Štítky prezident, Petr Pavel, Andrej Babiš, volební místnost, volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel míří na Hrad. Andreje Babiše porazil o milion hlasů | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.