Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zhubněte jednou provždy díky změně stravování

PR článek

Kdo by nechtěl mít postavu, se kterou by byl naprosto spokojen? Dobře tvarovaná postava totiž není jen o vzhledu, ale obvykle znamená také lepší zdraví. Mnoho lidí však bojuje s pokusy o hubnutí, které končí neúspěchem nebo frustrujícím jojo efektem. Tyto neúspěchy bývají spojeny s nedostatečnou znalostí základních principů hubnutí nebo jejich chybným aplikováním. V tomto článku si tyto základní principy zopakujeme a podíváme se na tipy, díky nimž svých cílů v hubnutí dosáhnete rychleji.

Základy hubnutí

Základem každého úspěšného hubnutí je zdravá a vyvážená strava, jež spočívá v několika základních principech. Zavedením těchto základních principů do vašeho každodenního života můžete zahájit cestu k trvalému zhubnutí a zdravějšímu životnímu stylu. Každopádně pamatujte na to, že je vždy třeba postupovat individuálně, protože každý je jedinečný a může na změny a všelijaké podněty reagovat různě. Určitě pak není od věci poradit se s odborníkem na výživu, který vám vytvořit plán na míru.

Abyste dosáhli svých cílů a trvale zhubli, je třeba začít dodržovat následující body:

  • Energetický příjem – Hubnutí a udržení zdravé váhy vyžaduje porozumění energetickému příjmu a výdeji. Spalování více kalorií, než kolik přijímáte, vede k hubnutí. Pokud jíte více kalorií, než kolik spálíte, logicky naopak přibíráte na váze. Monitorování příjmu a výdeje energie a nastavení vhodného energetického příjmu v závislosti na vaší hmotnosti a případně sportovních cílech je tedy úplným základem.
  • Makronutrienty a mikronutrienty – Správná kombinace makronutrientů (bílkoviny, tuky, sacharidy) a mikronutrientů (vitamíny, minerály, stopové prvky) je klíčem ke zdravému hubnutí, udržení energie a celkového zdraví. Vyhýbejte se prázdným kaloriím, zejména alkoholu a slazeným nápojům.
  • Různorodost – Stravujte se vyváženě a zařaďte do svého jídelníčku širokou škálu potravin. Zaměřte se na čerstvé ovoce, zeleninu, celozrnné produkty, bílkoviny a zdravé tuky. Různorodost ve stravě vám poskytne všechny potřebné živiny a zároveň zabrání nudě v jídelníčku.
  • Zmenšování porcí – Zapomeňte na obrovské porce jídla, po nichž se cítíte, že každou chvíli prasknete. Lepší je jídlo a tedy i živiny rovnoměrně rozložit, abyste měli po celý den dostatek energie a zbytečně nepřetěžovali svůj trávicí systém.
  • Důležitost vody – Voda je zásadním prvkem zdravé stravy. Nejenže podporuje hydrataci a fungování všech tělesných procesů, ale také pomáhá v kontrole chuti k jídlu. Pocit hladu se často dostavuje, když jsme ve skutečnosti žízniví. Pijte pravidelně během dne a příjem vody navyšujte v horkých dnech a při náročných fyzických aktivitách.

Funkční diety

Pomoci s hubnutím vám samozřejmě mohou různé diety. Mezi populární diety v současnosti patří krabičková a low carb dieta.

Krabičková Dieta

Krabičková dieta je koncept, který nabízí předem připravená jídla, obvykle zabalená do jednotlivých krabiček. Mezi hlavní výhody této stravovací metody patří to, že pravidelně dostáváte vyvážená jídla se správným poměrem makronutrientů a mikronutrientů a optimálním množstvím energie, takže se nemusíte starat o řízení svého kalorického příjmu. Krabičková dieta navíc eliminuje potřebu plánování, nakupování a vaření, což vám ušetří čas.

Tip: Jestliže bydlíte v Jihlavě a chcete si tento typ diety vyzkoušet, prozkoumejte nabídky krabičkové diety Jihlava.

Low Carb Dieta

Low carb dieta omezuje příjem sacharidů, obvykle ve prospěch vyššího příjmu bílkovin a tuků. Místo sacharidů, jako jsou cukry a škroby, tak jídelníček obsahuje hlavně zeleninu, maso a zdravé tuky. Vzhledem k tomu, že omezení sacharidů přispívá k regulaci hladiny cukru v krvi, je low carb dieta užitečná pro lidi s diabetem.

Některé formy low carb diety, jako je keto dieta, vedou tělo do stavu zvaného ketóza – tělo v tomto stavu začne spalovat tuky místo sacharidů jako hlavní zdroj energie a dochází tak k efektivnímu hubnutí.

Doplňky stravy na hubnutí

Doplňky stravy na hubnutí mohou být užitečnou součástí vašeho hubnoucího plánu. Pokud se nebudete snažit správně jíst, tak vás nespasí, ale pokud ano, urychlí váš progres. Je důležité, abyste užívali doplňky, které jsou v souladu s vašimi konkrétními potřebami a cíli.

Základní doplňky pro redukci hmotnosti jsou proteiny na hubnutí a spalovače tuků. Proteinové doplňky podpoří hubnutí tím, že zvyšují pocit sytosti a podporují svalový růst, případně zabraňují katabolismu (rozkladu) svalové hmoty. Jsou ideální zejména pro ty, kdo se snaží zvýšit příjem bílkovin při nízkokalorické dietě. Spalovače tuků pak urychlují metabolismus a podporují tím tělo v účinnějším spalování tuků. Některé mohou obsahovat látky pro zvýšení fyzického výkonu při tréninku. Pokud vaše strava z důvodu nějakého omezení neobsahuje dostatek vitamínů a minerálů, je vhodné je užívat příslušné doplňky stravy, abyste do těla dostali všechny nezbytné živiny.

Ohodnoť článek

Štítky hubnutí, dieta, strava, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zhubněte jednou provždy díky změně stravování | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.