Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Aktivní dovolená na horách? Nejlepší sportovní značky nově najdete na Sportano.cz

PR článek

Stále více lidí v létě vyráží na hory. Turistika, cyklistika nebo ferraty v nádherné přírodě prostě umí zlákat. Abyste si je však užili, je třeba vyrazit i s pořádným sportovním vybavením. To nyní seženete i ve zcela novém internetovém obchodě.

Vybavení na turistiku

Hory jsou krásné, leckdy impozantní, ovšem mohou být i zrádné. Počasí se tu rychle mění, teplota s nastoupanými metry klesá a na síle naopak nabírá vítr. Turista toužící zdolat Sněžku, Praděd nebo Lysou horu sice může vynechat návštěvy výškových táborů, sportovní obchod by ale navštívit měl. Vyrazit v keckách, v džínách a v bavlněném tričku určitě není dobrý nápad.

Vše začíná vhodnou obuví. Ta musí správně držet kotník a podrážka musí zvládnout bezpečnou chůzi po asfaltu, štěrku i velkých kamenech. Svršek obuvi naopak musí být odolný. Standardem se pak staly membrány, které umožňují dobrý odvod par od nohy, ovšem vodu k ní nepustí. Když k tomu přidáte nároky na tlumení, aby klouby několikahodinovou túrou netrpěly, je jasné, že je třeba sáhnout po výrobku specializované firmy. Mezi ty známější patří například Columbia, Jack Wolfskin, Mammut, The North Face nebo Vibram. Mezi fajnškmekry jsou ovšem rozšířené i další značky trekingové obuvi. Na Sportano.cz je najdete na jednom místě. 

Příprava vybavení na horské túry by ale neměla končit u bot. Patřičně je třeba se věnovat i oblečení. Specializované firmy dnes nabízí takové střihy, které perfektně padnou, díky plochým švům nedřou a neomezují pohyb. Zásadní je ale i volba materiálu, obzvlášť, pokud hrozí změny počasí. Moderním trendem je vrstvení. Vše začíná kvalitním termoprádlem, nejlépe z vlny merino, která výborně hřeje a zabraňuje vzniku zápachu. Při správné kombinaci vrstev a materiálů je tělo mnohem lépe tepelně izolováno a zajištěn je i odvod potu. Nejsvrchnější vrstvu pak tvoří nepromokavá bunda například ze softshell či opatřená membránou, která nezabere mnoho místa v batohu, ovšem při větru, chladu nebo dešti odvede neocenitelnou práci. Takové oblečení vyrábí často stejné firmy jako trekovou obuv a na Sportano.cz je k dostání také.

Vybavení na cyklistiku

Pokud vyrážíte do hor na kole nebo na elektrokole, určitě máte svůj bicykl v perfektním stavu a nemusíte se bát, že by vás nechal ve štychu. Ještě více než v případě turistiky byste ale měli dbát i na volbu oblečení. Vybrat obuv, která sedí a jejíž podrážka je pevná a neklouže z pedálů (pokud tedy nepoužíváte ty nášlapné), nebývá až tak těžké. Když k tomu ovšem přidáte potřebu, aby se v botách i pohodlně chodilo, když sesednete z kola, většina cyklistických bot z výběru odpadne.

Ještě složitější je to s udržením těla v teple. Pří výjezdech se tělo silně zahřívá a potí, při sjezdech naopak díky proudícímu vzduchu ochlazuje mnohem více než při chůzi. Cykloturistiku na horách si tak bez funkčního prádla a bez bundy či vesty, které podle potřeby vozíte na těle nebo v batohu, představit nejde. Velkými pomocníky pak jsou návleky na ruce a na nohy. V batohu nezaberou skoro žádné místo, ale dokážou pomoci před prochladnutím, které může být na kole velmi nebezpečnou záležitostí.

Při výběru takového vybavení se určitě spoléhejte na zavedené cyklistické značky, které se však nespecializují pouze na závodní využití. Třeba značky Giro, Shimano, Mavic, Northwave, POC, FOX nebo Silvini nabídnou širokou paletu možností, ze které si vybere opravdu každý. A všechny tyto značky jsou na Sportano.cz k dostání. 

Jídlo a pití

Při pohybu v horách nezapomínejte ani na jídlo a pitný režim. K jídlu vyhovuje každému něco jiného. Někdo ujíždí na oplatkách, jiný nedá dopustit na chleba se sádlem. Dostatek energie v obojím je základ. Vždy je dobré však s sebou nosit i nějakou sladkou drobnost, která pomůže v případě nenadálého zdržení nebo problému. Čokoládová či proteinová tyčinka je dobrým příkladem.

A podobné je to i s pitím. Alkoholické nápoje samozřejmě nepřipadají v úvahu. Čistá voda ovšem na dlouhé túře, při které se tělo pocením zbaví spousty minerálů, také není to pravé ořechové. Ideální jsou minerální vody, izotonické nápoje nebo alespoň čaje, ze kterých si tělo vezme, co potřebuje. 

Nový e-shop Sportano.cz

Jak je vidět, na vyrazit na hory bez nějakého přemýšlení není dobrý nápad. Vybavení pro turistiku, cyklistiku i další sporty můžete nově pořídit i v e-shopu Sportano.cz. Specializuje se na outdoor, ale i další sporty. Nabízí širokou paletu zboží osvědčených značek, které jsou ve světě proslulé vysokou kvalitou. Zboží expeduje do 48 hodin a velkou výhodou je i doprava zdarma při objednávce za více než 800,- Kč a při platbě kartou předem. Nejen tím tak hravě překonává svou konkurenci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky cyklistika, internetový obchod, turismus, obuv, batoh, oblečení, Sněžka, Lysá hora, Shimano, The North Face, Vibram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivní dovolená na horách? Nejlepší sportovní značky nově najdete na Sportano.cz | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.