Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nově vyškolený personál jihlavské nemocnice pomůže odnaučit kouřit

Pacienti, kteří pobývají v jihlavské nemocnici, se nyní mohou poradit s personálem, jak přestat kouřit. Zdravotníci totiž prošli odborným školením, jak pomoci kuřákům s jejich zlozvykem. Lidé se tak mohou poradit s vyškoleným personálem přímo během pobytu v nemocnici, a to ještě předtím, než jim bude doporučena návštěva odborné ambulance.

V jihlavské nemocnici je stejně jako v ostatních zdravotnických zařízeních zákaz kouření. Pro kuřáky je vyhrazeno místo připomínající autobusovou zastávku ve venkovních prostorech. Pro ty, kteří by rádi skoncovali se svým zlozvykem, je připravena specializovaná ambulance:

„Myslím, že zhruba třetina kuřáků by ráda přestala. Kuřáky trápí kardiovaskulární choroby, nádory plic a další nádorová onemocnění. Když jsou nemocní, uvědomí si, jak jim jejich zlozvyk škodí. Někteří by rádi přestali kouřit také kvůli neustálému zdražování cigaret,“ říká plicní lékař jihlavské nemocnice Zdeněk Doležel.

Zdravotníci pacienty, kteří mají zájem přestat kouřit, mohou též nasměrovat do specializované ambulance: „Pokud chce člověk přestat úplně sám bez pomoci, tak je úspěšnost velice nízká, kolem 2 až 3 %. Ti, kteří přestávají pomocí psychologických rad odborníků, už mají úspěšnost kolem 10 %. S pomocí medikamentů se procento zvyšuje na 20 až 30 %, ale pořád to není tak vysoké číslo, jaké bychom si přáli,“ dodává jihlavský lékař.

A právě všem, kteří by rádi skoncovali s kouřením, nyní dokáží poradit vyškolení zdravotníci jihlavské nemocnice. „Zdravotníkům jsme představili možnosti, postupy a podpůrné preparáty v odvykání kouření na workshopu. Na základě našeho záměru šířit protikuřáckou politiku napříč Nemocnicí Jihlava jsme od Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku vysoutěžili finanční grant a prostředky jsme použili právě na propagaci boje proti kouření a proškolení zdravotníků,“ popisuje Monika Fatrová z protikuřácké ambulance.

Plánuje se přednáška o kouření 

O workshop pro zdravotníky byl velký zájem. Ti nyní mohou dále předávat informace, vzdělávat a motivovat všechny, kteří kouří, nebo mají kuřáka ve svém okolí. Společnost si totiž často neuvědomuje rizika pasivního kuřáctví. „I na tuto problematiku bychom chtěli poukázat,“ dodává Monika Fatrová. „Naše aktivity v tomto směru budou pokračovat. Rádi bychom v návaznosti na již zmíněný workshop připravili i pro veřejnost malé setkání s přednáškou a besedou týkající se problematiky kouření, rizik a onemocnění, která nikotin může způsobovat. Zájemcům představíme například možnosti, jak změnit životní styl a začít zdravější život bez cigaret.“  

V rámci boje proti kouření nechala nemocnice pro své zaměstnance vyrobit také speciální odznáčky. „Kdo si ho připne, naznačí, že nekouří, propaguje boj proti kouření, ale i zviditelní, že sám nabízí pomoc,“ doplnila ještě Monika Zachrlová, mluvčí Nemocnice Jihlava.

Foto pixabay.com, Nemocnice Jihlava

Štítky kouření, zlozvyk, personál, školení, Nemocnice Jihlava, pomoc, Lékárenský komplex Jihlava, zdravotnický pracovník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nově vyškolený personál jihlavské nemocnice pomůže odnaučit kouřit | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.