Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Urologové v jihlavské nemocnici mají nový laser. Uleví pacientům s ledvinovými kameny

Nový přístroj za stovky tisíc korun, který uleví lidem s urologickými problémy, majíé nově v Nemocnici Jihlava. Holmiový laser používají lékaři několikrát týdně, v jihlavské nemocnici vůbec poprvé. Kromě něho ještě lékaři využívají metodu ultrazvuku. Záleží tedy na ošetřujícím lékaři, kterou z metod si vybere.

„Nový laser slouží pro urologické endoskopie, kde se v indikovaných případech využívá,“ popisuje vrchní sestra operačních sálů Magdalena Vojtěchová.

Mezi častou diagnózu u pacientů na urologickém oddělení patří přítomnost kamenů v močovém ústrojí. Nejčastěji se objevují v ledvinách, dále močovodech a v močovém měchýři. Jsou tvořeny minerálními látkami a solemi, které jsou v moči rozpustné, ale za některých okolností dochází k jejich krystalizaci a postupné proměně v nerozpustný konkrement.

Úspěšnost léčby závisí na složení kamenů. „Základem léčby některých druhů močových kamenů je podávání léků rozpouštějících kameny a dostatečný příjem. Další metodou volby je chirurgický zákrok v podobě drcení kamenů tzv. litotrypse,“ popisuje Monika Zachrlová, mluvčí jihlavské nemocnice.  

V Jihlavě se doposud využívala metoda drcení kamenů pomocí ultrazvukových vln. Nyní se zakoupil holmiový laser, čímž rozšířila nabídku v endoskopické léčbě kamenů. „Jedná se o využití metody cíleného drcení konkrementů pomocí laserového paprsku. Během zákroku je pacient v celkové anestezii a jeho pobyt na operačním sále se pohybuje okolo jedné hodiny. Přístroj byl pořízen za 630 tisíc korun,“ doplnila Zachrlová.

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky laser, urologie, ledviny, Nemocnice Jihlava, Lékárenský komplex Jihlava, lékař, pacient, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Urologové v jihlavské nemocnici mají nový laser. Uleví pacientům s ledvinovými kameny | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.