Dnes, 10:55
V rámci ČR přibývá virové hepatitidy A neboli žloutenky. A Kraj Vysočina není výjimkou. Jak informovala mluvčí Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV) Jana Böhmová, krajští hygienici od ledna do konce srpna evidují 22 případů. To je 7x více nemocných než za celý loňský rok.
„Děti se vrací do škol a kolektivů po prázdninách, které trávily na táborech, v různých místech republiky i v zahraničí. Zde se s infekcí mohly setkat. Jde o nemoc velmi nakažlivou. Ačkoliv není situace v Kraji Vysočina nijak dramatická, přesto je třeba myslet na opatření, aby se u nás žloutenka dále nešířila. Nejúčinnější prevencí je důsledné a časté mytí rukou a také očkování,“ radí mluvčí Jana Böhmová.
Žloutenka se šíří fekálně-orální cestou, tedy znečištěnýma rukama, kontaminovanou vodou, potravinami a předměty. Je velmi infekční a virus ve veřejném prostoru ulpívá dlouhou dobu na površích, kterých se dotýká velké množství lidí – tedy kliky, madla, zábradlí.
„Krajská hygienická stanice kraje Vysočina (KHSV) s příchodem nového školního roku doporučila všem školským i volnočasovým zařízením provádět edukaci dětí i žáků o způsobu přenosu, příznacích onemocnění a nutnosti častého a důkladného mytí rukou. KHSV také upozornila na potřebu zvýšeného preventivního úklidu prostor škol a školských zařízení,“ dodává mluvčí s tím, že jde o úklid na mokro, dezinfekci prostor a ploch i kontaktních míst, kterých se dotýká velké množství lidí. Nejčastěji kliky, vypínače, madla, zábradlí či splachovadla.
„Najděte si chvilku a svým dětem, zvlášť těm nejmladším, v klidu doma vysvětlete důležitost častého a pečlivého mytí rukou. A také si s nimi správnou techniku umývání názorně zopakujte, aby pak na to ve školce či škole nezapomínaly. Další rada zní nepít s kamarády z jedné láhve nebo si vzájemně neukusovat ze svačiny. I tak by se virem mohly nakazit,“ přidává vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých KHSV Kamila Hodačová další rady.
A jak se před nemocí dále chránit? Znovu je třeba zmínit důkladné mytí rukou mýdlem a pitnou vodou. A to vždy po použití toalety, po příchodu z veřejných míst, po návratu z nákupu nebo po jízdě hromadnou dopravou.
„Když nemám k dispozici vodu, použiji na ruce dezinfekci. Ovoce a zeleninu před konzumací vždy pořádně omyji pitnou vodou, ne užitkovou. Pokud cestuji do zahraničí, piji vodu jen balenou, vyhýbám se nápojům s ledem, který nemusí být vyrobený z pitné vody. V exotických zemích pamatuji na pravidlo nejíst nic, co nejde převařit, upéct nebo oloupat. Virus se může přenášet i sdílením cigarety nebo náustku vodní dýmky,“ upozorňuje Hana Pavlasová, ředitelka odboru protiepidemického KHSV s tím, že jedinou opravdu spolehlivou prevencí je očkování. Očkovat se lidé mohou u praktického lékaře nebo v očkovacím centru.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám