Restaurace Tři knížata na jihlavském náměstí bude na Štědrý den podávat vánoční rybí polévku a šneky s bylinkovým máslem. Místa už jsou rezervovaná. Podle personálu jde o tradici, na niž se lidé hlásí dlouho dopředu. Několik hodin bude otevřeno ve vinařství Sádek na Třebíčsku nebo ve žďárské kavárně U tety Hany. Většina restauratérů, které oslovila ČTK, ale uvedla, že bude mít na Štědrý den zavřeno.
„Na Štědrý den a Boží hod vánoční máme zavřeno, aby si personál odpočinul a mohl být se svojí rodinou," uvedl Pavel Halama, provozovatel Panského domu v Chotěboři. Sváteční menu se bude v tamní restauraci podávat od 26. prosince do konce roku.
Ve vinařství Sádek v Kojeticích bude na Štědrý den možné posezení s menším občerstvením od 10:00 do 13:00. Stejnou otevírací dobu bude mít kavárna U tety Hany ve Žďáru nad Sázavou, kde bude kromě cukroví na ochutnání slovácká kyselice a vánoční kuba.
Zastavit se o svátcích nemohou stravovací provozy například v dukovanské elektrárně nebo v nemocnicích, kuchaři tam budou připravovat stovky porcí.
V dukovanské elektrárně by měla na Štědrý den začít odstávka bloku, při níž počet pracovníků v areálu podstatně stoupne. Připravené pro ně bude speciální vánoční menu. „Přímo na Štědrý den to bude rybí polévka s opečenou žemlí a kapr s bramborovým salátem," uvedl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Zaměstnanci si ale mohou vybrat třeba i lehčí nebo bezmasá jídla. Místo zákusků se o svátcích bude podávat domácí vánočka. Kuchaři budou připravovat 300 až 400 porcí.
Pacienti v jihlavské nemocnici budou mít na Štědrý den k obědu krupičnou kaši a k večeři kapra nebo filé s bramborovým salátem. Jídelníček se bude lišit podle diet. „Vaří se u nás nejenom pro pacienty v nemocnici, ale také pro Sociální centrum Kraje Vysočina, letos to bude zhruba 600 jídel," uvedla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová a podotkla, že je to asi polovina běžného počtu.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.