Počasí dnes17 °C, zítra15 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Jihlavany trápí rýmy, záněty průdušek a chřipky. Hygienici radí, jak se před nepříjemnými viry chránit

S příchodem podzimu a sychravého počasí se mezi obyvateli Vysočiny stále častěji šíří nachlazení, záněty průdušek a chřipky. Nárůstu si všimli také krajští hygienici, kteří za minulý týden zaznamenali téměř 1500 nových případů na 100 tisíc obyvatel.

Nejvíce nových pacientů hlásí Žďársko a Pelhřimovsko, nejnižší počty si naopak drží Havlíčkobrodsko. Nemocnost podle hygieniků odpovídá ročnímu období.

Akutní záněty dýchacích cest patří mezi nejčastějších infekční onemocnění. „Postihují všechny věkové kategorie. Jde jak o běžné nachlazení, rýmu, kašel, ale také o záněty průdušek či plic, chřipku a covid-19. Ponejvíce jsou virového původu. Právě v této roční době, na podzim a v zimě, se na celkové nemocnosti podílejí značnou měrou,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Hana Pavlasová

Většina nemocných si s chorobou poradí v pohodlí domova. U virů je potřeba tlumit příznaky, postačí léky proti bolestem hlavy, kloubů a svalů nebo proti horečce. V případě bakteriální infekce lékař předepíše antibiotika.

Zvažte očkování

Chřipka a covid-19 mohou potrápit prokazatelně více, rizikové jsou především pro osoby vyššího věku a pro chronicky nemocné. U těchto lidí mohou mít vážný průběh vyžadující hospitalizaci.

„Významnou prevencí komplikací, těžkého průběhu či dlouhodobých následků, včetně rizika úmrtí, je očkování. Právě v této době je pro očkování proti chřipce a covid-19 nejvhodnější doba. Očkovat se můžeme jak v ordinaci praktických lékařů, tak v očkovacích centrech,“ doplnil Pavlasová.

Prevence je základ

Akutní respirační infekce se snadno přenášejí kapénkovou cestou. V rámci prevence je proto důležité dodržovat několik jednoduchých pravidel. Mezi ta základní patří časté a důkladné mytí rukou a kýchání a kašlání do kapesníku, nikoli do dlaně. Zásadní je také časté, krátké a intenzivní větrání pobytových místností jako jsou školní třídy nebo pracoviště.

Před nákazou chrání také respirátory, zejména v hromadné dopravě nebo v čekárně u lékaře. 

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Vysočina, Jihlava, zdraví, hygienici, chřipka, bronchitida, nemoc, infekční onemocnění, podzim, virus, nachlazení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavany trápí rýmy, záněty průdušek a chřipky. Hygienici radí, jak se před nepříjemnými viry chránit | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.