Počasí dnes13 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Stovky zdravotníků v jihlavské nemocnici prošly očkováním proti černému kašli

V ČR je v posledních měsících na vzestupu černý kašel. Zaměstnanci jihlavské nemocnice proto prošli proočkováním. Jak informovala mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová, zájem o vakcínu projevilo 650 lidí.

Zájem měli i rodinní příslušníci 

Další více než stovka zájemců byla z řad rodinných příslušníků.

Černý kašel je v České republice v posledních měsících na vzestupu, doporučené je přeočkování alespoň jednou za život.

„Vysoce nakažlivé bakteriální onemocnění napadá všechny věkové kategorie, ale nejnebezpečnější je pro ještě nenaočkované nebo neočkované nebo částečně očkované kojence a velmi ohroženou skupinou jsou adolescenti a osoby s chronickým onemocněním,“ vysvětluje ústavní epidemiolog jihlavské nemocnice Alena Dvořáková.

Bakterie vylučují v těle nemocného silný toxin, který poškozuje dýchací krycí tkáň. Když vedení nemocnice nabídlo příspěvek na očkování, zájemců byly okamžitě stovky: „Zdravotníci jsou rizikovou skupinou, která je s nemocnými denně v kontaktu. Očkovali jsme vakcínou Adacel, celkově včetně rodinných příslušníků prošlo očkováním 745 lidí,“ říká vedoucí oddělení ústavní epidemiologie jihlavské nemocnice Petra Vavřinová. „Zaměstnancům jsme přispívali na vakcínu 300 korun,“ dodává ředitel nemocnice Alexander Filip. Zbytek byl v režii zdravotních pojišťoven.

Dětské a infekční oddělení 

Mluvčí nemocnice Zachrlová dodává, že mezi nejvíce ohrožené zdravotníky se počítají ti na dětském a infekčním oddělení. „Dále jsou to ti, kteří pečují o starší rizikovou skupinu, například oddělení geriatrické a následné péče, nebo interního či plicního oddělení,“ dodává Monika Zachrlová.

Zájem o očkování proti černému kašli byl také z řad veřejnosti. Vakcinaci zajišťovali na infekčním oddělení: „Celkově jsme ji aplikovali 120 lidem,“ dodává vrchní sestra infekčního oddělení Eva Trnková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj Nemocnice Jihlava

Štítky očkování, vakcína, černý, kašel, zaměstnanec, nemocnice, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky zdravotníků v jihlavské nemocnici prošly očkováním proti černému kašli | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.