Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Půlroční Oliver měl až sto epileptických záchvatů denně. Lékaři mu pomohli unikátní operací mozku

Nyní půlroční Oliver se narodil se vzácnou vadou mozkové hemisféry. Již necelý den po narození prodělal první epileptický záchvat, jejich počet se neustále zvyšoval. Lékaři u něj zaznamenali až sto záchvatů denně, proto se rozhodli pro náročnou operaci, při které mu postiženou hemisféru odpojili. Bez zákroku by byl celý život upoutaný k lůžku, nyní má před sebou život bez větších omezení.

V červnu letošního roku provedli lékaři z Fakultní nemocnice Brno ve spolupráci s kolegy ze švýcarské Ženevy unikátní operaci mozku půlročního Olivera. Ten se v lednu narodil s diagnostikovanou hemimegaencefalií. Jedná se o vzácnou vrozenou poruchu, při které dochází k abnormálnímu růstu jedné z mozkových hemisfér. To může způsobit epilepsii, mentální retardaci, motorické poruchy i dalších vývojové abnormality.

V případě Olivera se jednalo o extrémně často se opakující epileptické záchvaty, bylo jich až sto za den a trvaly od dvou minut do půl hodiny. První prodělal již sedmnáct hodin po narození. Lékaři se shodli, že se jedná o velmi závažný případ a rozhodli se chlapce operovat. Jelikož je ale zákrok extrémně náročný a pro novorozence rizikový, museli počkat aspoň několik měsíců. V té době musel Oliver brát vysoké dávky léků.

Oliverovi se nyní daří podle lékařů dobře. FOTO: Anna Pospíšilová

Hemisferotomie, tedy odstranění nebo odpojení části hemisféry mozku, byla úspěšná. „Operace se technicky zdařila, malému pacientovi se daří dobře a je u něj předpoklad velmi dobrého psychomotorického vývoje. Bez zákroku by byl celý život upoutaný na lůžko a těžce postižený, nemohl by se vyvíjet,“ uvedl přednosta neurochirurgické kliniky Martin Smrčka.

Oliver nyní hýbe rukama i nohama a lze očekávat, že se bude dobře vyvíjet i řeč a intelekt. Rodina nyní může trávit čas s Oliverem doma a užívat si společné chvíle. „Nemá žádné záchvaty, směje se, hýbe, žvatlá. Jsem ráda, že jsme po dlouhé době doma s malým. Před tím jsme byli hodně v nemocnici a bylo to psychicky velmi náročné. Každý den jsem brečela, nevěděli jsme, co máme dělat,“ řekla maminka Olivera Natálie Pomklová.

Ohodnoť článek

Foto Anna Pospíšilová

Štítky operace, mozek, nemocnice dítě, epilepsie, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Půlroční Oliver měl až sto epileptických záchvatů denně. Lékaři mu pomohli unikátní operací mozku | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.