Počasí dnes26 °C, zítra19 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Hospodaření krajských nemocnic na Vysočině se v posledních letech zlepšilo, roste ale tlak na vyšší mzdy

Hospodaření krajských nemocnic na Vysočině se v posledních letech zlepšilo, zároveň ale vzrostl tlak na zvyšování mezd a odměňování. Průměrná měsíční mzda lékařů za práci včetně přesčasů je sto pět až sto deset tisíc korun.

Zlepšit personální situaci v nemocnicích se kraj snaží prostřednictvím většího počtu stipendií vyplácených medikům, náborovými příspěvky a podporou vybraných odborností. „I přesto musí nemocnice často řešit problémy s personálním obsazením na vybraných pozicích,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný (SOCDEM)

Obdobné situaci čelí podle Novotného i krajská zdravotní záchranná služba. „Velkým problémem u záchranné služby je nedostatek kvalifikovaných lékařů, což nutně vede ke změně organizační struktury i přístupu k poskytování zdravotní péče. Jedním z dalších negativních faktorů, který komplikuje personální posilování v této oblasti, je složitá příprava u paramediků,“ uvedl Novotný.

Do rozvoje svých pěti nemocnic investoval kraj za poslední čtyři roky přibližně 3,5 miliardy korun. Investice za dalších 4,5 miliardy korun jsou připravené. „U všech připravovaných záměrů vždy hledáme možnosti, jak je spolufinancovat, ať už z národních nebo evropských fondů,“ upřesnil Novotný. Několik set milionů korun získaly krajské nemocnice na své vybavení z programu React-EU.

O tři sta lůžek více

Průměrný plat v sociálních zařízeních je šestatřicet tisíc korun. Pracovní pozice v sociálních službách se kvůli nízkým mzdám hůř obsazují, zejména při jejich uvádění do provozu.

Velkým posunem v sociální péči je podle krajského radního pro sociální věci Jana Tourka (KDU-ČSL) transformace pobytových zařízení pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením, díky které mohou žít v rodinných domech po šesti. Fungují jako domov pro lidi se zdravotním postižením anebo chráněné bydlení.

„Zatím pro tyto klienty fungují i větší zařízení, ale i u nich chceme pokračovat v této transformaci. Cílem je rovnoměrná nabídka takzvaných komunitních bydlení v území všech obcí s rozšířenou působností,“ vysvětlil Tourek.

Vysočina chce manuál na to, jak lze funkčně vytvořit domácnosti lidí s autismem

Kraj Vysočina chce návod k tomu, jak lze vybavovat domácnosti, ve kterých žijí lidé s autismem. Podle hejtmana Vítězslava Schreka (ODS a STO) bude takový manuál v České republice ojedinělý. Kraj ho bude mít k dispozici příští rok.

„Lůžek v chráněném bydlení v regionu posledních čtyřech letech přibylo,“ uvedla mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. Zvýšila se i kapacita v domovech se zvláštním režimem určených pro lidi s chronickým duševním onemocněním a lidi se sníženou soběstačností v důsledku závislostí. Celkově je v obou typech pobytových služeb k dispozici asi o tři sta lůžek víc než před čtyřmi lety.

Poptávka po místech v domovech seniorů je podle Tourka větší než jejich kapacita, navzdory postupnému zvyšování kapacit. Kompenzovat to částečně mohou terénní služby, díky kterým mohou zůstat senioři doma. „Cílem je, aby nabídka pečovatelské služby byla dostupná ve všech obcích, sedm dnů v týdnu, až do večerních hodin a zvládala zajistit i náročnou péči,“ informoval Tourek.

Otevře první lůžkový hospic

Podle Svatošové v uplynulých letech v kraji přibyly domovy pro seniory společnosti Senecura v Chotěboři a Humpolci, kde ale nahradily krajské zařízení. V letošním roce přibyl domov pro seniory Stern v Moravských Budějovicích.

Od září by měl být v provozu první lůžkový hospic na Vysočině. „Jeho výstavbu a vybavení zaplatil Kraj Vysočina ze svého rozpočtu, část nákladů pokryla dotace od ministerstva zdravotnictví. Areál hospice bude mít ve své správě Nemocnice Havlíčkův Brod, provozovatelem bude spolek Mezi stromy,“ dodal Novotný.

Stavba prvního hospice Vysočiny začala. Nabídne 20 lůžek, z toho dvě budou určena dětem

V Havlíčkově Brodě začali stavbaři budovat první lůžkový hospic na Vysočině. Novostavba se zelenou střechou a vyhlídkami do zeleně bude obsahovat 20 lůžek, dokončená bude v prvních měsících roku 2024. Kraj za stavbu zaplatí 76,1 milionu korun bez...

Hospic by měl mít dvacet lůžek. Mobilní hospicovou péči v kraji zajišťují nemocnice, charity nebo neziskové organizace. „Unikátní je, že v celém území kraje mají rodiny dostupnou paliativní péči lékaře a zdravotní sestry, kteří pomohou telefonicky nebo osobně sedm dnů v týdnu a 24 hodin denně přímo doma u nevyléčitelně nemocného,“ uzavřel Tourek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Jihlava

Štítky nemocnice, hospodaření, Zdravotnická záchranná služba, sociální zařízení, lůžkový hospic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hospodaření krajských nemocnic na Vysočině se v posledních letech zlepšilo, roste ale tlak na vyšší mzdy | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.