Počasí dnes24 °C, zítra27 °C
Pátek 9. srpna 2024  |  Svátek má Roman
Bez reklam

Vysočina chce manuál na to, jak lze funkčně vytvořit domácnosti lidí s autismem

Kraj Vysočina chce návod k tomu, jak lze vybavovat domácnosti, ve kterých žijí lidé s autismem. Podle hejtmana Vítězslava Schreka (ODS a STO) bude takový manuál v České republice ojedinělý. Kraj ho bude mít k dispozici příští rok.

Manuál vyjde na asi osm set tisíc korun. „Dlouhodobě se zabýváme dispozičním a architektonických funkčním řešením, tedy podobami bydlení, pro osoby, které mají diagnózu porucha autistického spektra. Jejich projevy bývají velmi rozmanité. Chceme v rámci tohoto projektu zmapovat jejich chování, reakce na různé vybavení, různé barvy, na prostředí,“ řekl Vítězslav Schrek.

Smyslem je připravit prostředí, které není pro nemocné stresující. Manuál by měl být k dispozici nejen pro potřeby krajských sociálních služeb, ale i soukromých domácností, ve kterých lidé s autismem žijí.

„Chceme jim touto formou poradit, jak na to, pokud budou chtít třeba přebudovat svůj dům či byt a budou ho chtít maximálně přizpůsobit výchově dítěte s autismem,“ dodal hejtman. Na manuálu by podle něho měli pracovat neurologové, psychiatři či sociální pracovníci.

Několikrát jsem ho učila mluvit i chodit, popisuje matka život s autistickým Patrikem

Je půl třetí a v zámku chrastí klíče. Stejně jako každý všední den. Pravidelnost a přesnost jsou totiž pro autisty typické vlastnosti. Lidé s poruchou autistického spektra, kterým je věnovaný dnešní světový den porozumění autismu, vnímají svět...

Zakázka, kterou v týdnu vyhlásila krajská rada, je součástí záměru transformace zohledňující potřeby lidí s poruchou autistického spektra. Cílem transformace je, aby lidé nežili v ústavech, ale v samostatných domácnostech v rodinných domech. Podle manuálu by mělo být vybavené mimo jiné bydlení budované při transformaci Domova Černovice - Lidmaň.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky autismus, manulál, návod, Kraj Vysočina, Vítězslav Schrek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina chce manuál na to, jak lze funkčně vytvořit domácnosti lidí s autismem | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.