Počasí dnes27 °C, zítra17 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Klíšťata mají pré. Česká republika má nejvíce případů encefalitidy v Evropě

V České republice, která je v současnosti zemí s nejvyšším počtem případů klíšťové encefalitidy v Evropské unii, je důležité připomenout možnosti ochrany proti tomuto nebezpečnému virovému onemocnění, tvrdí odborníci. Podle nich očkování představuje jediný účinný způsob prevence, který je v Česku podporován i finančními příspěvky zdravotních pojišťoven.

Klíšťata jsou letos obzvláště aktivní díky teplému a vlhkému počasí, které jim vyhovuje. Nejvíce se vyskytují v listnatých a smíšených lesích, ale i na městských zelených plochách, kde je kromě klíšťové encefalitidy vysoký výskyt i dalších případů. V roce 2023 bylo hlášeno 509 případů, o rok dříve dokonce 697.

Inkubační doba klíšťové encefalitidy obvykle trvá sedm až 14 dní, a onemocnění probíhá ve dvou fázích. První fáze připomíná virózu s příznaky jako zvýšená teplota, bolest hlavy, následovaná druhou fází s možným postižením centrálního nervového systému.

„Ve věku nad 50 let je očkování proti této nemoci hrazeno státem, zatímco mladší občané mohou čerpat příspěvky od pojišťoven. Preventivní opatření také zahrnují používání repelentů a pečlivou kontrolu těla po pobytu v přírodě,“ vysvětluje v tiskové zprávě Kateřina Šédová, zakladatelka neziskové organizace Loono. Cena jedné očkovací dávky včetně aplikace se pohybuje kolem 900 korun.

„Očkovat se můžete nechat po celý rok u praktika, pediatra nebo ve specializovaných očkovacích centrech,“ dodává ve zprávě Šédová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Erik_Karits | Pixabay

Štítky Česko, Evropa, klíšťová encefalitida, encefalitida, Kateřina Šédová, Loono, nemoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klíšťata mají pré. Česká republika má nejvíce případů encefalitidy v Evropě | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.