Počasí dnes27 °C, zítra28 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Komise doporučila hradit přeočkování proti černému kašli i dospělým

Národní imunizační komise (NIKO) doporučila hradit přeočkování proti černému kašli v dospělosti z veřejného zdravotního pojištění. Těhotným by vakcínu pojišťovny hradily při každém těhotenství, dospělým dvakrát - jednou před dosažením 65 let věku a podruhé po něm. ČTK a České televizi to po jednání řekl Matyáš Fošum, ředitel odboru ochrany veřejného zdraví a pověřený hlavní hygienik.

„Pokud bude ministerstvem akceptováno doporučení Národní imunizační komise, tak se bavíme o roce 2025," uvedl Matyáš Fošum. Předseda České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Roman Chlíbek, který je členem NIKO, ČTK před jednáním sdělil, že odborná společnost podporuje úhradu těhotným a každému alespoň jednou v dospělosti.

Posláním NIKO jako poradního orgánu MZd je podle informací na webu ministerstva řízení strategie vakcinační politiky v ČR. Jejími členy jsou zástupci ministerstva, odborných lékařských společností a zdravotních pojišťoven. Obvykle se schází jednou ročně.

V současné době jsou počty nakažených černým kašlem nejvyšší za posledních 65 let, letos nemoc lékaři diagnostikovali u téměř 18 tisíc lidí a odborníci odhadují, že reálně nakažených jsou statisíce. Očkování je povinné pro děti, dospělí zájemci včetně těhotných si ho musí platit sami. Vakcína a aplikace stojí 1200 korun. Dostupná je jen v kombinaci s látkou proti záškrtu a tetanu.

Vloni 22 tisíc dávek 

Na dotaz ČTK Fošum doplnil, že právě s úhradou této kombinované vakcíny se počítá. V loňském roce podle něj lékaři aplikovali 22 tisíc dávek vakcíny proti černému kašli, letos už 125 tisíc dávek. Aby pojišťovny mohly začít očkování proti černému kaši dospělým hradit, je podle něj potřeba změnit zákon o veřejném zdravotním pojištění, který v současné době ministerstvo novelizuje.

Děti jsou proti černému kašli očkované jako součást hexavakcíny, první dávku dostávají novorozenci v devíti týdnech, poté ve věku kolem tří měsíců a jednoho roku. Odborníci upozorňují, že právě nejmenší děti bez tří dávek očkování jsou černým kašlem nejvíce ohrožené. Téměř polovina z 255 nakažených dětí mladších jednoho roku skončila v nemocnici. Očkování těhotných chrání děti v prvních měsících života, doporučuje se proto i dalším dospělým, kteří o novorozence pečují.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky očkování, zdraví, nemoc, prevence, kašel, dospělý, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komise doporučila hradit přeočkování proti černému kašli i dospělým | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.