Počasí dnes27 °C, zítra28 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Dlouhé předehry, ale i jiné pomůcky mohou usnadnit návrat do sexuálního života po porodu

Období po porodu přináší spoustu změn – extrémní únava, změna životního stylu a učení se novým rolím, ale také problémy s přijetím vlastního, leč jiného, těla. Návrat do sexuálního života může trvat delší dobu. Důležitá je fyzická, ale i psychická příprava.

„Po porodu se vlivem kojení v těle ženy zvyšuje hladina hormonu prolaktinu. Právě ten může stát za sníženou chutí na sex. V některých případech zahájení intimního života brání také porodní poranění, nejčastěji pak trhliny či nástřih hráze,“ vysvětluje gynekolog Pavel Turčan.

V ženském těle se navíc během kojení snižuje hladina estrogenu, což může zapříčinit diskomfort, nebo dokonce bolest během pohlavního styku.

„Problém pomůže vyřešit lubrikační gel, který intimní partie zvlhčí. Bez jeho použití by pohlavní styk mohl být pro ženu nepříjemný až bolestivý, tím pádem také traumatizující,“ vysvětluje Tomáš Koubík, zakladatel společnosti Sexshop.cz.

Lubrikační gel, testování nových poloh nebo změna tempa patří mezi nejčastější metody, které ženy volí pro příjemnější návrat k sexuálnímu životu.

Neméně důležitá je i příprava psychická. Ženám nejčastěji pomáhá čas strávený ve společnosti partnera, péče o sebe sama a snaha přijmout své tělesné změny, které se projevují nejen na zevnějšku, ale i na neviditelných místech. Posílit pánevní svalstvo, které je při porodu velmi namáháno, lze pomocí Kegelových cviků nebo pomůcek jako jsou například Venušiny kuličky.

„Cvičení skvěle působí také jako prevence proti inkontinenci, která ženy po porodu často trápí,“ dodává Koubík.

„Rozhodně je dobré se sexem začínat pomalu až po šestinedělí, kdy lékař zkontroluje poporodní poranění, stav hráze, poševních stěn, děložního hrdla a uložení vnitřních rodidel,“ říká gynekolog Pavel Turčan. Klasický sex je dobré začít dlouhou předehrou nebo jej dočasně zcela vyměnit za mazlení nebo jiné podobné praktiky, které posílí citové pouto s partnerem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sex, porod, sexuální život, partner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dlouhé předehry, ale i jiné pomůcky mohou usnadnit návrat do sexuálního života po porodu | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.