Počasí dnes23 °C, zítra28 °C
Čtvrtek 20. června 2024  |  Svátek má Květa
Bez reklam

Žďársko pod drobnohledem hygieniků. Kontroly byly ve stáncích na pouti i na závodech horských kol

Dvě významné události, Svatojánská pouť ve Žďáře nad Sázavou a závod Světového poháru v cross country na horských kolech v Novém Městě na Moravě, přilákaly na Žďársko nejen širokou veřejnost, ale také hygieniky. Zaměřili se na kontroly poskytovatelů stravovacích služeb.

Lidé měli na výběr z široké škály pokrmů a nápojů. Kdo si něco objenal, může být v klidu. „Na základě výsledků kontrol lze konstatovat, že stánky s občerstvením i cateringové služby měly dobrou úroveň,“ informovala mluvčí krajských hygieniků Jana Böhmová.

Pouť ve Žďáru je druhá největší v republice. Stejně jako Světový pohár horských kol přiláká každoročně tisíce návštěvníků. Obě akce se konaly v druhé polovině května.

Na žďárské pouti se kontroly týkaly jednačtyřiceti provozovatelů stánků s občerstvením. Někteří provozovatelé měli více stánků nebo pojízdné přívěsy, celkem tak hygienici navštívili kolem padesáti provozoven. „Kontrolováno bylo řádné uskladnění potravin, dodržování provozní i osobní hygieny, jako je čistota pracovních ploch, používaných pomůcek, pracovního oděvu i hygiena rukou,“ popsala mluvčí s tím, že se kontrolovala i povinnost dle zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek.

Nedostatky byly v označování alergenů, což se dařilo vyřešit okamžitě. „Pouze v jedné provozovně s občerstvením jsme zjistili, že nebyla udržována v čistotě a dobrém stavu. Za nedostatky v oblasti provozní hygieny jsme na místě provozovateli uložili sankci,“ okomentovala výsledky kontrolní akce Hana Koudelová ze žďárského oddělení hygieniků.

Tisíc strávníků za den

Na závodě horských kol ve Vysočina aréně zajišťovala stravování jedna cateringová společnost. Jedlo tam denně zhruba tisíc osob z řad pořadatelů, médií a VIP hostů. Stejná společnost zajišťovala také stravování pro veřejnost v mobilních stanech, kde byl nabízený sortiment od guláše přes halušky, ovocné knedlíky až po grilovaný hermelín. „Používány byly zchlazené nebo zmrazené polotovary, které byly na místě regenerovány,“ sdělila Böhmová.

Nová biatlonová chlouba. Novoměstská Vysočina aréna je zmodernizovaná za více než půl miliardy korun

Modernizace Vysočina arény v Novém Městě na Moravě na Žďársku stála včetně projektové přípravy okolo 510 milionů korun. V úterý se kolaudovala, aby byla připravená na únorové biatlonové mistrovství světa. Pořadatelé očekávají asi 200 tisíc...

Zákazníkům byly dále poskytovány nápoje a doplňkový sortiment. V prostoru pro veřejnost byl i jeden stánek s prodejem trdelníků. „Ve všech provozovnách stravování jsme ve Vysočina aréně 24. května provedli hygienické šetření. Provozovatelé stravovacích služeb měli zajištěno odpovídající zázemí a u žádné provozovny nebylo zjištěno porušení potravinového práva,“ doplnila Koudelová.

Krajští hygenici budou v letní sezóně pokračovat v kontrolách provozoven rychlého občerstvení na poutích, venkovních koncertech, festivalech, v kempech i na koupalištích. Sledují i kvalitu nabízené točené zmrzliny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto KHS kraje Vysočina | Zdroj KHS kraje Vysočina

Štítky hygiena, kontroly, stravování, pouť, horská kola, Světový pohár horských kol, čistota

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žďársko pod drobnohledem hygieniků. Kontroly byly ve stáncích na pouti i na závodech horských kol | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.