Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Novinka v jihlavské nemocnici: Přístroj, který urychlí výsledky vyšetření infekcí, zánětů i rakoviny

Zdravotníci, kteří pracují v jihlavské nemocnici na patologicko-anatomickém oddělení, teď mají k dispozici nový přístroj. Nazývá se cytocentrifuga a jde o špičkové zařízení určené k přípravě tenkých vrstev buněk z biologických vzorků, což umožňuje lékařům a laborantům detailní analýzu buněčné morfologie.

„Tato technologie je klíčová pro cytologická vyšetření, která jsou nezbytná pro identifikaci různých patologií včetně rakoviny, infekcí a zánětů,“ upřesnila mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová.

Cytocentrifuga je zařízení používané v patologii k přípravě tenkých vrstev buněk z biologických vzorků, jako jsou krevní nátěry, moč, mozkomíšní mok, a další tekutiny obsahující buňky. Tento proces umožňuje rovnoměrné rozložení buněk na sklíčku nebo speciálním nosiči pro mikroskopické vyšetření. „Do malé nálevky dáte vzorek a tím, jak se centrifuguje, vsakuje přebytečnou tekutinu filtrační papír a vzorek (buňky) zůstává na podložním skle soustředěný do jednoho místa. Díky novému přístroji je tak vzorek rovnou připraven k barvení a následně diagnostice. Nahrazuje manuální rozetření nátěru,“ popisuje práci u přístroje vrchní laborantka patologicko-anatomického oddělení Hana Bláhová.

„Určitě nám nový přístroj umožňuje také rychlejší dostupnost výsledků vyšetření,“ pochvaluje primářka oddělení Klára Dvořáková nový přístroj s tím, že ho využívají denně. Využijí ho tedy pacienti napříč všemi obory nemocnice. Ročně jím projde zhruba 1300 vzorků. „Vyšel na 108 tisíc korun včetně DPH,“ vyčíslila mluvčí Zachrlová.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Nemocnice Jihlava | Zdroj Nemocnice Jihlava

Štítky přístroj, vybavení, patologie, anatomie, cytocentrifuga, vyšetření, vzorek, zdraví, nemoc, nemocnice, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novinka v jihlavské nemocnici: Přístroj, který urychlí výsledky vyšetření infekcí, zánětů i rakoviny | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.