Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nová kamera v ambulanci jihlavské nemocnice včas odhalí případné poškození zraku u diabetiků

Pacienti, kteří chodí do diabetologické ambulance jihlavské nemocnice, nyní mohou být vyšetřeni pomocí fundus kamery. Ta slouží ke screeningu diabetické retinopatie, což je jedna z nejčastějších a nejobávanějších komplikací u lidí, kteří trpí cukrovkou.

Následkem onemocnění mohou totiž pacienti přijít o zrak. „Přístroj odhalující toto onemocnění mají teď diabetologové přímo v ambulanci,“ informovala mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová´s tím, že pacienty čeká prvotní vyšetření na místě a nemusí k očnímu lékaři.

Vyšetření je jednoduché a rychlé. „Naskenuje se oční pozadí, uděláme snímky centrální krajiny a části sítnice v oblasti spánku, kde změny při cukrovce vznikají. Systém je vyhodnocený umělou inteligencí a my potom během pěti minut získáváme výsledek o změnách na sítnici. Pokud je nález negativní, pacienta dále sledujeme a jednou za rok vyšetření opakujeme. Pokud je nález pozitivní, pacienta odesíláme k očnímu lékaři,“ vysvětluje vedoucí lékař diabetologické ambulance Michal Policar.

Diabetická retinopatie je onemocnění, které postihuje cévy sítnice a jeho důsledkem může být vážné poškození zraku. Jedním z hlavních rizikových faktorů nejen pro vznik, ale i další postup tohoto onemocnění, je špatně udržovaná hladina krevního cukru. Významnou roli hraje i to, jak dlouho již člověk cukrovkou trpí.

Zdroj: Nemocnice Jihlava 

Díky novému přístroji předpokládají zdravotníci včasnější záchyt retinopatie. „Naši pacienti měli jednou za rok chodit na preventivní vyšetření za očním lékařem, ale řada z nich se na vyšetření nedostavila a stávalo se, že jsme onemocnění nedokázali včas zachytit. Teď se tedy výrazně zlepší záchyt těchto pacientů. Pro pacienty je to velice komfortní, vše proběhne v naší ambulanci a nemusí jinam,“ doplnil Policar.

600 tisíc korun 

Nová kamera zvládne vyšetřit až deset pacientů za den. Její pořízení vyšlo na 598 tisíc korun včetně DPH.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jihlava | Zdroj Nemocnice Jihlava

Štítky kamera, zrak, zdraví, nemoc, vyšetření, diabetik, cukrovka, ambulance, nemocnice, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová kamera v ambulanci jihlavské nemocnice včas odhalí případné poškození zraku u diabetiků | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.