Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Robot v Jihlavě už rok operuje na chirurgii, gynekologii i urologii. Pomohl už dvěma stovkám pacientů

Už rok pomáhá zdravotníkům v jihlavské nemocnici operovat robot. Ten pomohl už dvěma stovkám pacientů, a to napříč chirurgickým, gynekologickým a urologickým odvětvím. Jak uvedla jihlavská nemocnice, operační systém Da Vinci plní přání zdravotníků. Operační rány jsou menší, lépe se hojí, u zákroků je nižší výskyt komplikací a návrat do běžného života je podstatně rychlejší.

„Nejmodernější operační systém Da Vinci XI za téměř 65 milionů korun využívají v jihlavské nemocnici u urologických, onkogynekologických a chirurgických výkonů. Lékař díky operačnímu systému Da Vinci XI provádí zákrok z operačního sálu, ale bez kontaktu s tělem pacienta,“ popsala v tiskové zprávě Monika Zachrlová, mluvčí Nemocnice Jihlava.


Primářka gynekologicko-porodnickéhoho oddělení Petra Herboltová, foto: Nemocnice Jihlava 
Jak robot funguje? 

Chirurgická základna má čtyři pohyblivá ramena, která drží chirurgické nástroje a kameru. Ramena se pohybují všemi směry a umožňují 360 stupňový pohyb nástroje. Druhou částí robota je ovládací konzole. Třetí a čtvrtou část robotického systému tvoří přístrojová věž a operační stůl.

Věž obsahuje nezbytné přístroje a počítačový systém. Stůl je s celým systémem plně synchronizovaný, takže i při zavedení chirurgického nástroje do těla pacienta jím lze pohybovat.

Zdroj: Nemocnice Jihlava 

Primářce gynekologicko-porodnického oddělení Petře Herboltové prošlo pod rukama za poslední rok téměř šedesát pacientek. „Jedná se převážně o ženy s onkologickou diagnózou, ale robotický operační výkon poskytujeme také pacientkám s děložní myomatosou, genetickým onemocněním či abnormálních nálezech na děložním čípku. Jednoznačnou výhodou pro pacientky je minimální krevní ztráta, malé jizvy a rychlá rekonvalescence s krátkou hospitalizací. Zajímavostí je, že největší odstraněná děloha vážila 850 gramů, nejstarší operovaná pacientka byla ve věku 80 let,“ pochvaluje si primářka.

Domů již druhý den 

Podle ní je největším bonusem to, že většina pacientek odchází domů již druhý pooperační den.

Chirurgové provedli třicet dva robotických operací, které zahrnovaly všechny typy resekčních výkonů na tlustém střevě. Jejich cílem jsou pacienti s onkologickou diagnózou. „Tedy zhoubným nádorem tlustého střeva v jakékoliv lokalizaci na tlustém střevě a dále pacienti s nespecifickým střevním zánětem jako Crohnova choroba a ulcerózní kolitida, kteří vyžadují chirurgický zákrok,“ popisuje chirurg Radovan Čech.

Robota využívají také jihlavští urologové, a to v případě závažných onkologických onemocnění prostaty a ledvin. „Celkově provedli 85 výkonů,“ dodala Zachrlová k využití robota na urologickém oddělení.

Robotická technologie řeší složité a náročné operace z několika vpichů, podobně jako laparoskopie, avšak umožňuje větší rozsah pohybu, je velmi precizní.

Na kolik robot vyšel? 

„Robotický přístroj vyšel na 65 milionů korun,“ vyčíslila závěrem Zachrlová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jihlava | Zdroj Nemocnice Jihlava

Štítky operace, zákrok, zdraví, nemoc, robot, výročí, Da Vinci, nemocnice, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Robot v Jihlavě už rok operuje na chirurgii, gynekologii i urologii. Pomohl už dvěma stovkám pacientů | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.