Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

FOTO: Jihlavští lékaři učí kolegy z jiných měst, jak operovat vbočený palec

Do Jihlavy jezdí z celé republiky pacienti, které trápí takzvaný vbočený palec. Operativně ho zhruba rok a půl odstraňují ortopedi v jihlavské nemocnici. Tento zákrok řeší nejenom estetický problém, ale komplexní postižení nohy s poruchou postavení palce.

Do Jihlavy na operaci přijíždí lidé z celé republiky, jihlavští lékaři zároveň školí kolegy z dalších nemocnic. Tento druh výkonu by tak díky nim mohl být dostupnější i v dalších zdravotnických zařízeních v zemi. 

Ortoped Daniel Večerník při operaci vbočeného palce, foto: Nemocnice Jihlava 

„Jedná se o miniinvazivní přístup speciálním instrumentáriem. Pro pacienta znamená nový výkon několik výhod. Po operaci zůstane pouze několik drobných jizviček. Znamená to rychlejší hojení tkání a tím pádem také rychlejší rekonvalescenci. V případě nutnosti korekční osteotomie neboli cílené zlomeniny kosti, a její fixaci v korigovaném postavení, používáme nejmodernější fixační osteosyntetické materiály,“ vyjmenovává primář ortopedického oddělení Ladislav Čepera.

Ve srovnání s klasickou operační metodou odchází pacient při nekomplikovaném průběhu první pooperační den do domácího ošetřování. 

Ortopedi v Nemocnici Jihlava školili například kolegy Z Boskovic či Šumperka, právě tam by výkon také chtěli začít provádět. „Přijeli  za námi, aby u nás načerpali zkušenosti a mohli začít ve svých nemocnicích operace provádět. Školil je v naší nemocnici kolega lékař Daniel Večerník. Tento druh výkonu s sebou nese menší otok i bolestivost a rychlejší rekonvalescenci,“ popisuje Ladislav Čepera.

Operaci hradí pojišťovna 

Jak dodává mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová, po operaci se doporučuje zafixovat nohu v pooperační botce, kterou si pacient zakoupí v prodejně zdravotnických potřeb.  „Po operaci lze došlapovat na patu či zevní stranu chodidla. Od čtvrtého pooperačního týdne povolujeme zátěž operované končetiny s nášlapem na celu nohu a odložením berlí. Na nový operační zákrok se mohu pacienti objednávat přes ortopedickou ambulanci. Zákrok je hrazený pojišťovnou,“ dodala Monika Zachrlová. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jihlava | Zdroj Nemocnice Jihlava

Štítky operace, zákrok, vbočený, palec, školení, lékař, ortoped, nemocnice, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Pravda nejde se sice o život ohrožujcí postižení,ale pokud to hradí pojštovna tak proč ne,proč by měl člověk celý život kulhat a pajdat,že?

Čtvrtek, 1. února 2024, 14:29Odpovědět

FOTO: Jihlavští lékaři učí kolegy z jiných měst, jak operovat vbočený palec | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.