Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Záchranáři z Vysočiny měli loni takřka padesát tisíc zásahů, vzrostl počet úrazů

Záchranáři z Vysočiny měli loni 48 762 výjezdů. Předloni evidovali 50 736 výjezdů. Z celkového počtu loňských zásahů bylo 742 leteckých, sdělil na začátku nového roku mluvčí Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina (ZZS) Petr Janáček.

Častěji než v předchozím roce potřebovali lidé pomoc zdravotnické záchranné služby při úrazech a dopravních nehodách. „Výsledky loňských čísel odhalují nárůst počtu úrazů na 9437, což představuje mírný skok oproti roku 2022, kdy jich bylo 9054. Téměř 70 procent všech výjezdů pak bylo spojeno se somatickými obtížemi. Naši zdravotníci se tak nejčastěji setkávali s diagnózami jako dušnost, kolaps, horečka, vysoký krevní tlak nebo bolest na hrudi. Zvýšil se i počet dopravních nehod, které si vyžádaly výjezd záchranářů. Dohromady jich bylo 2027, tedy skoro o tři sta více než v předchozím roce," uvedl Petr Janáček.

Mezi největší investice loňského roku patřilo pořízení osmi sanitních vozidel za 27 milionů korun a obměna transportní techniky - 60 nosítek, které vyšly na deset milionů korun. „V současné době čítá vozový park ZZS Kraje Vysočina 72 sanitních vozů. Průměrné stáří se dlouhodobě pohybuje kolem 4,5 až pěti let," uvedl Janáček.

Postaví nové základny

Obnovovat budou záchranáři na Vysočině také svoje budovy. V listopadu by měli mít k dispozici novou výjezdovou základnu v Telči. Pro novou základnu v Bystřici nad Pernštejnem mají vydané stavební povolení a připravuje se vypsání zakázky na dodavatele stavby. „Nové základny ve Velkém Meziříčí a v Humpolci jsou ve stadiu příprav. Momentálně se chystá veřejná zakázka na dodavatele projektové dokumentace," řekl Janáček.

Předpokládané náklady provozu ZZS na letošní rok jsou podle něho asi 560 milionů korun, přibližně o 40 milionů víc, než kolik potřebovala krajská záchranná služba loni.

Ke konci roku 2023 měla ZZS 417 zaměstnanců. Dlouhodobě poptává lékaře. „Obdobně jako ostatní zdravotnické záchranné služby v ČR se i ZZS Kraje Vysočina dlouhodobě potýká s nedostatkem lékařského personálu. Lékaře pro výjezdové základny v Kraji Vysočina hledáme téměř nepřetržitě a nabídka je permanentně uveřejněna na našich webových stránkách. Naší snahou je nabídnout lékařům zajímavé platové ohodnocení a benefity a například i velmi zajímavý náborový příspěvek," uvedl Janáček. Podle informací na webu záchranářů může lékař získat až půlmilionový náborový příspěvek.

Statistika zásahů Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina

Rok Počet zásahů celkem Interní potíže Úrazy Cévní mozkové příhody Akutní srdeční problémy Psychiatrická onemocnění
2022 50 736 35 836 9 054 992 706 1 377
2023 48 762 33 537 9 437 934 652 1 642

Zdroj: Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tomáš Kaser

Štítky zdraví, záchranáři, zásahy, základny, lékaři, personál, ZZS, Petr Janáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři z Vysočiny měli loni takřka padesát tisíc zásahů, vzrostl počet úrazů | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.