Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Vysočině přibývá případů dávivého kašle. Je rizikový hlavně pro novorozence a kojence

Na Vysočině přibývá případů dávivého čili černého kašle. Od srpna do listopadu zaevidovali krajští hygienici 49 z celkově 50 letošních případů. Onemocnění může být rizikové hlavně pro novorozence a kojence, kteří ještě nejsou kvůli věku očkovaní nebo nemají očkování dokončené. V tiskové zprávě o tom za Krajskou hygienickou stanici Kraje Vysočina informovala Jana Böhmová.

„Dávivý, nebo také černý kašel je vysoce nakažlivé onemocnění, které se přenáší vzdušnou cestou prostřednictvím kapének. Ty vznikají při mluvení, kašlání a smrkání,“ uvádí Hana Pavlasová, ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice. Nákaza se šíří v lokálních ohniscích, často mezi členy rodiny. Jejím původcem je bakterie bordetella pertusis.

Zpočátku se dávivý kašel jeví jako běžný zánět dýchacích cest. Může k němu přibýt rýma, slzení, kýchání, zánět spojivek. Dále se připojuje i mírně zvýšená teplota, chrapot a bolesti v krku. V převážné většině případů ale dochází k následnému rozvoji záchvatovitého, obvykle suchého kašle, s rudnutím až modráním v obličeji. Kašel se obvykle zhoršuje v noci a nereaguje na běžnou léčbu.

Loni hygienici na Vysočině dávivý kašel vůbec nezaznamenali, v roce 2021 evidovali jeden případ. V uplynulých deseti letech se nákaza nejvíc rozšířila v roce 2014, kdy bylo přes 300 nemocných a v roce 2019, kdy jich bylo víc než 100.

Přenašečem může být i člověk, co nemá příznaky

Přenašečem může být i člověk, který je nakažený, ale nemá žádné příznaky. Nejdůležitější prevencí je očkování. Jeho účinnost ale nemusí přetrvat do dospělosti. K dispozici jsou kombinované vakcíny k přeočkování.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky dávivý, kašel, nemoc, zdraví, hygiena, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině přibývá případů dávivého kašle. Je rizikový hlavně pro novorozence a kojence | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.