Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Řada pacientů na Vysočině nereaguje na léčbu antibiotiky. Nejčastěji u zápalu plic nebo infekcí močových cest

V těchto dnech si připomínáme, konkrétně v období od 18. do 24. listopadu, Světový antibiotický týden a Evropský antibiotický den. Na to reagují také krajští hygienici na Vysočině, kteří přichází s upozorněním, že účinnost antibiotik je ohrožena. Důvodem je to, že odolnost bakterií vůči antibiotické léčbě rychle roste z důvodu nesprávného a častého používání antibiotik v humánní i veterinární medicíně.

A jde o celosvětový problém, protože bakterie, které způsobují infekční onemocnění, jsou stále odolnější neboli rezistentní vůči účinkům antibiotik. To způsobuje komplikace při léčbě. „V současnosti se i v Kraji Vysočina u pacientů setkáváme s infekčními onemocněními, která nereagují na standardní antibiotickou léčbu. Problém bakteriální rezistence je především u hospitalizovaných pacientů, ale poslední roky se také týká ambulantní praxe. Nejčastěji se jedná o infekce dolních cest dýchacích, jako je zápal plic, dále o infekce močového systému nebo sepse. Mezi rezistentní bakterie patří např. gramnegativní tyčinky, pseudomonády či MRSA, tedy meticilin-rezistentní zlatý stafylokok,“ uvádí Hana Pavlasová, ředitelka Odboru protiepidemického Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV).

Evropský antibiotický den je iniciativa zaměřená na laickou i odbornou veřejnost. Jejím hlavním cílem je napomoci k zodpovědnému zacházení s antibiotiky a upozornit na rizika spojená s jejich nevhodným užíváním.

Zdroj: Ústřední vojenská nemocnice 

Doplňuje ji mluvčí KHSV Jana Böhmová, podle níž v České republice dle statistik zemře ročně na bakteriální rezistenci více osob než při dopravních nehodách. „Jedná se však o celosvětový problém. Antibiotická rezistence a neúčinnost léčby má za následek nezřídka i smrt pacienta.  Na závažnost rostoucí bakteriální rezistence upozorňují Světový antibiotický týden a Evropský antibiotický den,“ říká mluvčí Jana Böhmová. Hlavním tématem pro tento rok je otázka: „Cíle antimikrobiální rezistence: jak jich můžeme dosáhnout do roku 2030?"

Léčbou antibiotiky se zabývá Národní antibiotický program, jehož cílem je zajistit pacientům dostupnou, účinnou, bezpečnou a nákladově efektivní léčbu s ohledem na antibiotickou rezistenci bakterií.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, Ústřední vojenská nemocnice

Štítky léčba, nemoc, zdraví, rezistence, antibiotika, hygienici, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

No jo,všeho moc škodí,antibiotika jsou výborná věc,ale nesmí se to používát nakaždé uprdnutí!!!!!!!

Úterý, 21. listopadu 2023, 16:18Odpovědět

Řada pacientů na Vysočině nereaguje na léčbu antibiotiky. Nejčastěji u zápalu plic nebo infekcí močových cest | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.