Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pacientům s růžovkou z celé ČR nyní pomáhá jihlavská kožní lékařka Zuzana Nevoralová

Až deset procent české populace trápí kožní onemocnění s názvem růžovka. Tato nemoc má nyní svou novou tvář. Je ji kožní lékařka Zuzana Nevoralová, která pracuje v jihlavské nemocnici a nyní se stává oficiální konzultantkou internetových stránek www.cervenacervene.cz.

Na tomto odkazu odpovídá na dotazy pacientů. Lidé tak i díky ní přestali mít ostych a se svým onemocněním bojují.

„Pro pacienty jde o velmi stresující onemocnění, o němž si mnozí myslí, že ho nelze léčit. Na kožním oddělení jihlavské nemocnice o tyto pacienty pečují a dokážou jim pomoci. Týdně je ošetřeno na ambulanci asi 20 pacientů s růžovkou, nejtěžší formy jsou léčeny ve specializované Akné poradně,“ říká Zuzana Nevoralová a dodává: „V povědomí lidí je, že se s onemocněním nedá nic dělat, ale není to pravda. Právě nynější kampaň má lidem ukázat, aby se nevzdávali a vyhledali pomoc. Ve většině případů dokážeme pacienta zhojit nebo velmi výrazně zlepšit, takže následně stačí jen minimální udržovací ošetřování,“ vysvětluje kožní lékařka.

Co je to růžovka?

Růžovka je onemocnění kůže, které trápí podle statistik až 10 % lidí, nejčastěji muže i ženy nad čtyřicet let. Pro pacienty jde o velmi stresující onemocnění, o němž si mnozí myslí, že ho nelze léčit. Růžovka má několik forem. Zpočátku se většinou projevuje začervenáním kůže v obličeji, později trvale rozšířenými cévkami. U zánětlivé formy mají pacienti červené pupeny až hnisavé projevy. U mužů je častá forma se zmnožením tkání obličeje, nejčastěji nosu. Jak se nemoc rozvine, je dané řadou faktorů- genetickými i ze zevního prostředí. Ale i u růžovky platí, že včasný příchod k lékaři leccos dokáže zachránit.

Pacienti, kteří růžovku mají a nechtějí zhoršit její průběh, by se dále měli vyvarovat všem provokujícím faktorům, a to především slunečnímu záření, výkyvům tepla, stresu nebo alkoholu.

Foto www.cervenacervene.cz | Zdroj Nemocnice Jihlava

Štítky nemoc, pacient, Česko, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pacientům s růžovkou z celé ČR nyní pomáhá jihlavská kožní lékařka Zuzana Nevoralová | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.