Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihlavští lékaři mají i tisíc hodin přesčasů ročně. Na prosinec je část vypověděla, a zapojí se tak do protestu

Lékaři Nemocnice Jihlava mají ročně až 1000 přesčasových hodin. Část z nich na prosinec vypověděla přesčasovou práci, chce se tak zapojit do protestu lékařů proti množství odpracovaných přesčasů. Může to omezit plánované zákroky a změnit systém práce, řekla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Podle Tomáše Tajče, zástupce primáře a vedoucího lékaře anesteziologicko-resuscitačního oddělení Nemocnice Jihlava, je problémem roztříštění péče mezi mnoho zdravotnických zařízení.

„Nám starším jde o to, že za sebou máme šest let náročného studia, kdy se musíte učit opravdu denně, takž nemáte čas na kamarády, na koníčky, na nic. Pak přijdete do práce, kde je režim přesčasů už léta zavedený," řekl Tomáš Tajč. Má 11 let praxe a přesčasů má průměrně 80 hodin měsíčně.

Za tu dobu je to samozřejmě extrémní únava," řekl. „Za sebou máme několik covidových vln, kdy přesčasová práce byla až dvojnásobná. Měli jsem klidně i deset čtyřiadvacetihodinových směn za měsíc. A od té doby, protože ten systém je tak zavedený, jsme v podstatě neměli možnost si odpočinout," dodal.

Stát by podle něj měl hledat jak práci přesčas dostat na únosnou úroveň. Problém vidí v organizaci práce a velkém počtu menších regionálních nemocnic, což vede k rozmělnění počtu lékařů, kterých ale podle něj v Česku není málo.

„Cesta je to, co udělalo nedávno například Dánsko. Zdroje, včetně personálních, museli alokovat do větších nemocnic. Pro pacienty to sice znamenalo, že za péčí musejí jezdit třeba i o 50 kilometrů dál, ale mají záruku, že v zařízení, kam přijedou, je dostatek lékařů, kteří nejsou až tak unavení, že je to pracoviště dostatečně personálně i technicky vybavené," řekl Tajč.

Situace v dalších nemocnicích 

Nemocnice Jihlava má takřka 300 lékařů, přesto jich podle Zachrlové asi 30 chybí. Výpověď prosincových přesčasů dalo asi 140 jihlavských lékařů. Nemocnice v Havlíčkově Brodě zatím podle mluvčí Petry Černo od lékařů příliš informace o jejich připojení k protestu nemá. „Oficiálně je tady jen jedno oddělení, které avizovalo, že se asi připojí," řekla Petra Černo. Havlíčkobrodská nemocnice má přes 140 lékařů. V Nemocnici Pelhřimov s necelou stovkou lékařů poptávají 15 dalších lékařů. K vypovězení prosincových přesčasů se jich nahlásilo přes 20, řekla mluvčí nemocnice Alexandra Knapová.

Nemocnice v Novém Městě na Moravě, která podle mluvčí Heleny Zelené Křížové eviduje výpověď přesčasů v prosinci u jediného lékaře, nemá obsazených pět pozic lékařů. „Pokud se však ptáte na to, kolik lékařů nám chybí, aby nemuseli sloužit přesčasy, pak jich bude určitě více," dodala.

Podle jihlavské nemocnice by pomohlo, kdyby se do nepřetržité péče víc zapojili ambulantní lékaři a pacienti měli motivaci využívat služby jen v nezbytných případech.

Podle Českého statistického úřadu je na Vysočině, která má asi 515 tisíc obyvatel, přes dva tisíce lékařů, z toho asi 300 zubařů. Samostatných ordinací je v kraji necelá tisícovka.

Mnohým lékařům vadí novela zákoníku práce kvůli tomu, že zavedla až 832 hodin dobrovolné přesčasové práce za rok, dvojnásobek proti dřívějšku. Podle kritiků fakticky legalizovala nynější stav, kdy lékaři takové množství přesčasů stejně slouží. Ministři práce Marián Jurečka (KDU-ČSL) a zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) slíbili, že to další novelou odeberou. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky nemocnice, lékaři, práce, přesčasy, Jihlava, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavští lékaři mají i tisíc hodin přesčasů ročně. Na prosinec je část vypověděla, a zapojí se tak do protestu | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.