Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Za 24 hodin zpět doma. Novoměstská nemocnice od září zavede jednodenní chirurgii

Novoměstská nemocnice od září zavádí takzvanou jednodenní chirurgii. Její výhodou je krátký pobyt a rychlý návrat do domácího prostředí. Jednodenní chirurgie se bude testovat na operaci křečových žil.

A co si vlastně pod pojmem jednodenní chirurgie máme představit? Pacienti přijdou do nemocnice až v den výkonu a odchází nejpozději dvacet čtyři hodin po zákroku. „Od září spustíme operace křečových žil v režimu jednodenní chirurgie. Pro pacienta to znamená, že odejde z nemocnice do čtyřiadvaceti hodin,“ potvrzuje Jiří Toman, primář chirurgického oddělení Nemocnice Nové Město na Moravě.

novoměstské nemocnici provádějí lékaři okolo dvou set padesáti operací křečových žil ročně. Jednodenní chirurgie se bude týkat právě těchto pacientů.

V praxi to bude vypadat tak, že pacienti, které čeká operace, přijdou na daný zákrok ráno. Jak dodává mluvčí novoměstské nemocnice Helena Zelená Křížová, s sebou si přinesou výsledky předoperačního vyšetření a osobní věci pro krátkodobý pobyt v nemocnici.

Co případné komplikace? 

„Musí přijít na lačno. Po přijetí na oddělení bude následovat anesteziologické konzilium a poté samotná operace. Jednu noc pak pacient stráví u nás na oddělení a druhý den bude propuštěn do domácího ošetření,“ popisuje Jiří Toman. Dodává, že v případě jakýchkoliv komplikací by pacient musel být hospitalizovaný déle.

Jednodenní chirurgie, při níž se pacient vyhne dlouhodobé hospitalizaci, se bude v novoměstské nemocnici prozatím vztahovat pouze na operaci křečových žil. Časem by se ovšem mohly přidat i operace kýly. „Zvažujeme to. Ne vždy jsou ale po tomto zákroku pacienti v takové kondici, že by mohli jít hned druhý den domů. Přesto zvažujeme zařadit i tyto operace do režimu jednodenní chirurgie,“ vysvětluje primář chirurgického oddělení.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Nové Město na Moravě

Štítky chirurgie, zákrok, operace, jednodenní, nemocnice, pobyt, křečové, žíly, Nové Město na Moravě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za 24 hodin zpět doma. Novoměstská nemocnice od září zavede jednodenní chirurgii | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.