Počasí dnes12 °C, zítra19 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Letecká záchranka Kraje Vysočina bude od Nového roku létat s novou helikoptérou

Provoz letecké záchranné služby pro Kraj Vysočina na další čtyři roky zajistí od Nového roku rakouská společnost Helikopter Air Transport. Už v polovině prosince se nový provozovatel seznamuje s regionálními heliporty a probíhají nutná proškolení leteckých záchranářů a lékařů.

„Přechod na jiného provozovatele pro nás představuje mimo jiné pozitivní řešení ambulantního prostoru ve strojích s vyšší nosností,“ říká ředitelka Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina Vladislava Filová. Dosavadní provozovatel LZS na Vysočině Alfa-Helicopter už dříve oznámil, že ke konci letošního roku ukončí činnost.

Úderem sedmé hodiny ranní 1. ledna 2017 bude dispečink Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina vysílat s leteckou záchrankou do terénu sice stejné posádky, ale v nové helikoptéře s logem společnosti Helikopter Air Transport. Podle ředitelky ZZS Kraje Vysočina Vladislavy Filové bude k tomuto datu fungovat v téměř shodných postupech, alespoň co se týká zdravotnických pracovníků.

V praxi vystřídá dosavadní stroj BELL 427 nový EC 135. Na rozdíl od jiných základen, nemusí piloti už v průběhu prosince nalétávat trasy na regionální heliporty krajských nemocnic, neboť je důvěrně znají, v pětičlenném týmu zůstávají i původní piloti.  Ani s ohledem na nový stroj, nebudou mít problém přistát na kterémkoliv střešním heliportu.

Provoz hradí stát 

Podle náměstka hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimíra Novotného bude možné zázemí pro leteckou záchranou službu v rámci jihlavské záchranky používat i pro nový stroj bez nutnosti stavebních úprav. „Občanům Kraje Vysočina, pokud měli během posledních měsíců nějaké pochybnosti, bych chtěl jejich obavy rozptýlit a ubezpečit je, že jim záchranka poskytne pomoc, na kterou byly dosud zvyklí, a to znamená tu nejlepší,“ dodává hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Provoz letecké záchranné služby Kraje Vysočina hradí historicky stát, práce zdravotníků - záchranářů a lékařů je hrazena ze zdravotního pojištění. Náklady na modernizaci, opravy a investice do všech 21 základen na území regionu jsou věcí Kraje Vysočina. Ročně v průměru vysočinská záchranka eviduje kolem 550 zásahů LZS, nejčastěji k primárním zásahům v terénu, dopravním nehodám nejen na D1, k těžkým případům s předpokladem transportu na vyšší pracoviště, pádům z výšky nebo k popáleninám.  

Zdravotnická záchranná služby Kraje Vysočina disponuje 21 výjezdovými základnami s 28 výjezdovými pozemními skupinami a jednou leteckou základnou v Jihlavě.

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Kraj Vysočina, letecká záchranná služba, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina, Helikopter Air Transport, Vladimír Novotný, Jiří Běhounek, nový rok, Bell 427

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letecká záchranka Kraje Vysočina bude od Nového roku létat s novou helikoptérou | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.