Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hygienici na Vysočině se podívali na stánky se zmrzlinou. Tři vzorky vanilkové z pětadvaceti nevyhověly

Zmrzlinová sezona je v plném proudu. To je jasný pokyn pro hygieniky na Vysočiny, jenž se podrobněji podívali na stánky, které tuto osvěžující pochoutku prodávají.

Celkem obešli 25 provozoven, kde provedli stěry  pracovních ploch, výrobního zařízení a pomůcek. Zároveň odebrali 25 vzorků zmrzliny, z nichž tři nevyhověly.

Výsledky ukázaly jednu příznivou skutečnost - je patrné zlepšení oproti minulým rokům, jak v čistotě provozoven, tak i v jakosti a zdravotní nezávadnosti vyráběné zmrzliny. Cílené kontroly byly provedeny v Kraji Vysočina v 50 provozovnách.

„Jedná se o stánky, kde je prodávána točená zmrzlina vyráběná studenou cestou. Sledovali jsme celkovou čistotu provozu, stavební stav provozovny, dodržování sanitace zmrzlinového stroje, používání pracovního oděvu, uvedení informace o obsažených alergenech, jak je manipulováno s kornoutky a také dodržování podmínek stanovených v dokumentu HACCP. U nových provozovatelů jsme zjišťovali řádné oznámení činnosti,“ uvádí Zdeněk Novotný, ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice.

Stěry z pracovní plochy a pomůcek 

Během kontrol bylo odebráno 25 vzorků vanilkové zmrzliny k mikrobiologickému vyšetření. „Z nich nevyhověly tři vzorky, ve kterých laboratoř prokázala nadlimitní množství bakterií rodu Enterobacteriaceae,“ doplňuje Novotný. Ve 25 provozovnách byly také provedeny stěry z pracovních ploch, výrobního zařízení, pomůcek k výrobě zmrzliny. Jde o další z ukazatelů dodržování provozní hygieny a sanitace pracovních pomůcek.

„Nejčastějšími nedostatky kromě nevyhovujících laboratorních výsledků odebraných vzorků bylo neoznámení činnosti, neuvedení obsažených alergenů, nedostatečná sanitace pracovních pomůcek. Za zjištěné nedostatky v kontrolovaných provozovnách bude uloženo sedm sankcí v předpokládané výši do 20 tisíc korun," informuje Zdeněk Novotný.

Pokud nejsou řádně dodržována hygienická pravidla, může být zmrzlina zdrojem alimentárního onemocnění. „Je třeba zohlednit také to, že zmrzlina je konzumována především dětmi, které jsou vůči infekčním nákazám vnímavější. I když výsledky kontrol svědčí o zlepšení situace, zmrzlina je stále považována za rizikovou potravinu,“ upozornila Jana Böhmová, mluvčí KHSV.

Proto se budou krajští hygienici i nadále věnovat pravidelným kontrolám zmrzlinových stánků, a to i v dalších letních sezónách.


 

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina | Zdroj Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina

Štítky zmrzlina, kontrola, hygiena, vzorek, zdraví, léto, sezona, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici na Vysočině se podívali na stánky se zmrzlinou. Tři vzorky vanilkové z pětadvaceti nevyhověly | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.