Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hygienici na Vysočině varují před letními trávicími obtížemi. Zdrojem nákazy mohou být i kostky ledu

Hygienici Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV) varují před trávicími obtížemi spojenými s létem. Jde o takzvané alimentární nákazy. Nejčastějším takovým onemocněním je salmonelóza.

Člověk se onemocněním může nakazit požitím jídla nebo vody kontaminovanými viry nebo bakteriemi a jejich toxiny. Tato nákaza se projevuje úporným průjmem, horečkou, zvracením a celkovou nevolností. Jak uvádí krajští hygienici, tato onemocnění jsou nejvíc nebezpečná pro malé děti, starší osoby nebo lidi s oslabenou imunitou. Rychle totiž může dojít k dehydrataci.

Důkladná tepelná úprava masa 

Jedním z nejčastějších onemocnění, která mohou potrápit zejména v létě, je infekční onemocnění salmonelóza. V tomto případě jsou zdrojem nákazy zvířata, jejich maso nebo vejce. Obranou před touto nemocí je důkladná tepelná úprava.

Podle informací od hygieniků na Vysočině, bylo v loňském roce nahlášeno 477 případů salmonelózy. S konzumací nedostatečně tepelně zpracovaného masa, především drůbežího, souvisí také nejčastější alimentární onemocnění kampylobakterióza. Hlavními příznaky jsou průjem, horečka, křeče v břiše. Za loňský rok bylo KHSV hlášeno 784 případů tohoto onemocnění.

Pozor na kostky ledu 

Dalším možnou cestou přenosu nákazy alimentárních onemocnění bývá i voda, která může být právě viry nebo bakteriemi kontaminovaná. „V naší republice se nemusíme bát pít kohoutkovou vodu, její jakost je hlídaná a upravovaná tak, aby byla opravdu pitná. Problém ale může nastat v zahraničí. Nespoléhejme na to, že i v jiných zemích je kohoutková voda stejná a nezávadná jako u nás. Raději si kupujme na pití vodu balenou v originálních obalech,“ radí ředitelka Odboru protiepidemického KHSV Hana Pavlasová. Riziko se podle ní může skrývat také v kostkách ledu, které se přidávají do nápojů. „Led totiž může být vyrobený právě z vody nekvalitní, která obsahuje viry nebo bakterie, které se nezničí ani mrazem,“ dodala.

Kromě výše uvedených nemocí se v posledních letech také v našem kraji objevuje virové onemocnění jater - hepatitida typu E, která se dříve vyskytovala převážně v zahraničí v místech s nízkou hygienou. „Nakazit se můžeme z nedostatečně propečeného masa, ochutnáváním syrového masa při zabíjačkách a podobně. V loňském roce jsme evidovali deset případů hepatitidy typu E,“ upozornila Hana Pavlasová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto webandi / pixabay | Zdroj Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, Město Jihlava

Štítky nemoc, zdraví, trávicí, nákaza, maso, voda, led, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici na Vysočině varují před letními trávicími obtížemi. Zdrojem nákazy mohou být i kostky ledu | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.