Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Oční lékaři z Jihlavy mají za sebou unikátní operaci. Pomohli tak pacientovi s diabetem

Oční lékaři, kteří pracují v jihlavské nemocnici, mají za sebou jedinečný zákrok. Pacientovi s chronickým diabetickým makulárním edémem jako první v ČR implantovali nový nitrooční implantát Iluvien.

Jak sdělila mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová, léčba je revoluční v tom, že účinná léčebná látka se v oku uvolňuje tři roky.

Co je diabetický makulární edém? 

Diabetický makulární edém je závažnou komplikací diabetu 1. i 2. typu. „Je nejčastější příčinou ztráty zraku u diabetiků. Dochází k tvorbě otoku v oblasti žluté skvrny sítnice, tedy místa s nejvyšší hustotou světločivných buněk zodpovědných za nejostřejší vidění. Otok sítnice je důsledkem chronického poškození sítnicových cév. Postihuje až 30 % osob trpících diabetem po dobu 20 a více let,“ vysvětluje Zachrlová s tím, že neléčený diabetický makulární edém může vést k závažnému zhoršení zraku.

Jako první v zemi provedl tuto operaci tým lékařů právě z jihlavské nemocnice ve složení Jan Ernest a Vladimír Vávra. „Účinná látka fluocinolone acetonid, obsažená v těle depotního implantátu, se kontinuálně uvolňuje v oku až po dobu 36 měsíců bez celkových nežádoucích účinků. Dlouhodobý léčebný efekt implantátu představuje účinnou a bezpečnou metodu léčby chronického onemocnění sítnice u diabetiků. Zabraňuje vzniku recidivy makulárního edému a snižuje léčebnou zátěž i frekvenci návštěv v nemocnici,“ popisuje primář očního oddělení Pavel Pernica.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jihlava | Zdroj Nemocnice Jihlava

Štítky operace, diabetes, oční, implantát, nemocnice, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oční lékaři z Jihlavy mají za sebou unikátní operaci. Pomohli tak pacientovi s diabetem | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.