Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

V novoměstské nemocnici je nová ambulance pro miminka, která to nemají po příchodu na svět lehké

Miminka, pro něž jsou první dny a týdny života mnohem těžší, než jsou pro ty ostatní. To budou pacienti specializované ambulance pro rizikové novorozence, která v dubnu zahájila provoz při dětském oddělení Nemocnice Nové Město na Moravě.

Ambulance bude mít na starost miminka s nízkou porodní hmotností, nedonošené děti, novorozence, kteří neprospívají tak, jak by správně po narození měli, nebo miminka, která se v prenatálním stavu dobře nevyvíjela, nebo miminka, měla příchod na svět jinak komplikovaný.

„O zavedení provozu takovéto ambulance jsme uvažovali již dlouho. Teď se nám podařilo doladit koncept jejího fungování. A máme také dostatek zkušených lékařů, kteří mohou zajišťovat péči v této ambulanci,“ vysvětlil otevření nové speciální poradny pro rizikové novorozence primář dětského oddělení novoměstské nemocnice Matouš Záleský.

Ambulance bude otevřená každé úterý v době od 12.30 do 14.30 hodin. „Děti si budeme obvykle zvát přímo při propuštění z novorozeneckého oddělení. Pokud by rodiče měli pocit, že jejich novorozenec vyžaduje lékařské vyšetření nebo má nějaký zdravotní problém, měli by to primárně řešit se svým dětským praktickým lékařem. Ten v případě komplikovanějšího stavu k nám dítě odešle a současně posoudí, zda stav může být řešen ambulantně s odstupem v rámci objednání na tuto ambulanci nebo jiným způsobem akutně,“ popsal fungování ambulace Matouš Záleský.

Žloutenka, chudokrevnosti i potíže s kojením

Specializovaná ambulance pro novorozence je cílená na děti v prvních měsících života. Půjde o novorozence s takovými komplikacemi, jako je třeba žloutenka, potíže s kojením, chudokrevnost. Dále o děti, které si prošly stavy, jako jsou například syndrom dechové tísně novorozence či sepse. K dalším potížím, které se týkají nedonošenců i dětí s nízkou porodní hmotností v pozdějším období, patří i odchylky psychomotorického vývoje či selhání růstu.

„Velmi důležitá je pro nás spolupráce s ambulancí dětské neurologie, kde je vývoj některých rizikových novorozenců detailněji sledován a je zajištěna vývojová rehabilitace. Následnou péči v případě potřeby dále zajistí naše ostatní odborné ambulance,“ objasnil postup při léčení nejmladších pacientů se zdravotními komplikacemi primář dětského oddělení.

Dalšími specializovanými ambulancemi, které fungují při dětském oddělení Nemocnice Nové Město na Moravě, jsou dětská ambulance všeobecná, ambulance alergologická, diabetologická, endokrinologická, gastroenterologická, kardiologická, nefrologická a ambulance ORL.

 


 


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj Nemocnice Nové Město na Moravě

Štítky miminko, nemocnice, novorozenec, riziko, nemoc, Nové Město na Moravě, ambulance, porod, komplikace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V novoměstské nemocnici je nová ambulance pro miminka, která to nemají po příchodu na svět lehké | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.