Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Počet případů svrabu v kraji vzrostl víc než dvojnásobně. Onemocnět může každý, větší riziko je u dětí

Za uplynulé tři měsíce zaznamenali hygienici na Vysočině 112 případů svrabu. Je to víc než dvojnásobek oproti prvnímu čtvrtletí 2022 a trojnásobný nárůst oproti stejnému období v letech před vypuknutím pandemie covidu-19. Infekční onemocnění svrab podléhá povinnému hlášení lékařů hygienickým stanicím. V tiskové zprávě to uvedla Jana Böhmová, mluvčí Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

„V roce 2018 bylo v našem kraji hlášeno za první čtvrtletí 33 případů svrabu a o rok později 35 případů. Za leden až březen roku 2023 je hlášených pacientů již 112. Je to více než trojnásobek. Přitom za celý rok 2018 jsme evidovali 146 případů a za celý rok 2019 pak 161 případů svrabu,“ uvedla Hana Pavlasová, ředitelka protiepidemického odboru krajských hygieniků.

Za první čtvrtletí loňského roku bylo na Vysočině 47 případů svrabu, o rok předtím 70 a v roce 2020 26 případů.

Velmi nakažlivé onemocnění 

Svrab je velmi nakažlivé parazitární onemocnění kůže, které způsobuje zákožka svrabová. Přenáší se úzkým tělesným kontaktem s nemocným člověkem. Během velmi krátké doby dvou až tří minut se samička zavrtává do kůže nového hostitele. Ve svrchní vrstvě kůže vytváří několikamilimetrové chodbičky, do nichž klade vajíčka. Chodbičky si pak hloubí všechna vývojová stadia cizopasníka.

V celé České republice bylo podle Státního zdravotního ústavu na konci března 2605 nemocných, v dubnu zatím přibylo dalších více než 250 případů, na Vysočině je to asi deset dalších případů.

Onemocnět může každý, větší riziko nákazy je u dětí a u lidí s oslabenou imunitou. „V poslední době dochází k nárůstu počtu případů mezi dospívajícími ve věku 15 až 19 let," uvedla Jana Böhmová. V této věkové skupině hygienici evidují 27 nemocných, tři nemocní jsou děti do jednoho roku.

Svědění hlavně v noci 

Příznakem svrabu je svědění, které se objevuje zejména v noci po zahřátí v posteli. Na místech s tenčí kůží, jako jsou zápěstí, kotníky, prostor mezi prsty, genitálie, pas, pupek nebo vnitřní strany stehen, se mohou objevit vyrážky. Léčí se opakovaně speciálními mastmi a krémy na celém těle, nutné je také vyměnit oblečení a vyprat prádlo.

„Onemocnění se nepřenáší běžným denním kontaktem, jako je podání ruky či dotyk. K přenosu může dojít i kontaminovaným ložním prádlem, ručníky, oblečením, přikrývkami nebo spacími pytli, když jsou tyto předměty použity bezprostředně po nakažené osobě. K šíření nákazy může docházet vlivem nízké hygienické úrovně například v ubytovnách, některých ubytovacích a rekreačních provozovnách," uvedla Böhmová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wikimedia Commons

Štítky zdraví, svrab, výskyt, kožní, parazit, infekce, kůže, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet případů svrabu v kraji vzrostl víc než dvojnásobně. Onemocnět může každý, větší riziko je u dětí | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.