Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Vysočině stoupl počet lidí s respiračními nemocemi. Myjte si ruce a kýchejte do kapesníku, radí hygienici

V týdnu, který je za námi, na Vysočině opět přibylo lidí s akutním respiračním onemocněním. Hygienici zaznamenali nárůst o tři procenta s tím, že nejvíce nemocných je stále mezi dětmi.

„Situace se v Kraji Vysočina ani s příchodem jara bohužel výrazně nelepší. Relativní nemocnost akutními respiračními onemocněními je za minulý týden 1468 nově hlášených případů na 100 tisíc obyvatel. Největší nemocnost je stále v okresech Žďár nad Sázavou (1983 případů na 100 tisíc obyvatel) a Havlíčkův Brod (1640 případů na 100 tisíc obyvatel),“ sdělila v tiskové zprávě Hana Pavlasová, ředitelka Odboru protiepidemického Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV).

Stejně jako v předchozích týdnech, i nyní je stále nejvíce nemocných mezi dětmi, a to jak v předškolním, tak i školním věku. „V této skupině čísla znovu stoupají. Mezi dětmi od 6 do 14 let jsme zaznamenali nárůst relativní nemocnosti dokonce o 30 procent,“ doplňuje Pavlasová.

V minulém týdnu bylo laboratorně potvrzeno v Kraji Vysočina 28 případů chřipky bez závažného průběhu. Z toho bylo osm případů chřipky typu A, 20 případů chřipky typu B. Dále bylo laboratorně potvrzeno osm případů onemocnění způsobených RS viry, také bez závažného průběhu.

Jak vyzrát na chřipku?
- dodržujte klidový režim
- důležitý je dostatek spánku a odpočinku
- pijte horký čaj s medem a citrónem 
- doplňujte vitamin C
- důležitá je zvýšená konzumace ovoce a zeleniny
- teplotu nad 38 stupňů Celsia snižujte lékem proti horečce
- pokud léky proti teplotě nezabírají, vyzkoušejte zábaly
 - návštěva lékaře je nutná při neustupujících potížích  

„Stále bychom měli dodržovat jednoduchá pravidla, abychom co nejvíce zamezili šíření respiračních onemocnění. Také abychom zabránili tomu, že sami onemocníme. Patří mezi ně časté mytí rukou mýdlem a teplou vodou, případně použití dezinfekce. Zvláště pak po návštěvě míst s velkou koncentrací osob, jako je MHD nebo velké obchody. Další důležité pravidlo je kýchání a kašlání do papírového kapesníku, ne do holých rukou. Protože dlaně jsou teplé a vlhké, jsou ideálním prostředím pro množení virů a bakterií a následný přenos infekce dál,“ radí ředitelka Pavlasová.

Dodává, že bychom se měli vyhýbat také kontaktu rukou s obličejem a oblastí očí. Sníží se tak výrazně riziko přenosu nákazy z kontaminovaných předmětů.

„Opravdu velmi důležité je pravidelné a intenzivní větrání uzavřených prostor, například školních tříd nebo kanceláří. A samozřejmě, když se udržujeme v dobré kondici pohybem, zdravou stravou a pobytem na čerstvém vzduchu, naše tělo lépe odolává nemocem,“ říká Hana Pavlasová.

Pokud onemocníme, pak je základem léčby zůstat doma v posteli, pít dostatek tekutin, mít přísun nejlépe přírodních vitamínů. „Ke zmírnění příznaků nemoci, jako horečka, kašel, rýma, bolesti kloubů a svalů, lze užívat volně prodejné léky. Pokud se ale stav pacienta nelepší, přetrvávají vysoké horečky, zhoršuje se kašel, je na místě kontaktovat lékaře,“ doplnila závěrem Jana Böhmová, mluvčí KHSV.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com | Zdroj KHSV

Štítky nemoc, respirační, akutní, chřipka, hygiena, KHSV, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině stoupl počet lidí s respiračními nemocemi. Myjte si ruce a kýchejte do kapesníku, radí hygienici | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.