Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

V jihlavském City Parku zazní přednáška o proleženinách a výživě dlouhodobě ležících lidí

V rámci Světového dne STOP dekubitům si jihlavská nemocnice přichystala přednášku o tom, jak se starat o dlouhodobě ležící pacienty. Odborníci na ní zájemcům poradí, jak zabránit proleženinám. Tématem bude i výživa dlouhodobě ležících pacientů.

„Proleženiny jsou nepříjemnou komplikací zdravotního stavu. Postiženým osobám působí stres a bolest. Ačkoli se jim nelze vždy zcela vyhnout, existují způsoby, jak jim předcházet. Vhodnými opatřeními se jim lze až v 95 % případů vyhnout,“ jmenuje vrchní sestra chirurgického oddělení Eva Brtníková, která bude na místě podávat informace zájemcům spolu s konzultantkou pro hojení ran Lenkou Vackovou.

Odborníci se ale se zájemci nebudou bavit jen o proleženinách, tématem bude i výživa dlouhodobě ležících lidí. Lidé se na toto téma budou moci pobavit s nutriční terapeutkou Blankou Leidemanovou. „Riziko vzniku proleženin vzrůstá u nemocných, jejichž kůže není dobře vyživená a hydratovaná, tedy v případě, že nemocný nekonzumuje dostatečné množství plnohodnotné vyvážené stravy a nemá dostatečný příjem tekutin. Je třeba klást důraz na  potřebné množství kalorií a  dostatečný přísun bílkovin, ale také vitamínů a minerálů,“ vysvětluje Blanka Leidemanová.

Přednáška o tom, jak se starat o člověka v domácím prostředí se uskuteční ve čtvrtek 17. listopadu v jihlavském City Parku. Odborníci budou na místě zodpovídat dotazy mezi 10. a 15. hodinou.

Foto Dominik Svoboda

Štítky výživa, přednáška, City Park, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihlavském City Parku zazní přednáška o proleženinách a výživě dlouhodobě ležících lidí | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.