Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na Vysočině přibyly zubní ordinace. Patnáct mediků by zde v budoucnu mělo otevřít svou praxi

Nejen náš kraj v posledních letech trápí nedostatek lékařů specialistů, zejména stomatologů a také pediatrů. Tento problém se částečně daří mírnit, protože v průběhu posledních dvou let se na Vysočině otevřelo hned několik zubních ordinací. A další by měly následovat.

Kraj Vysočina od roku 2020 podpořil záměry celkem sedmi obcí o zřízení vlastní zubařské ordinace. „S finanční spoluúčastí Kraje Vysočina tak vznikly nové ordinace v roce 2020 ve Světlé nad Sázavou a v Humpolci, loni pak v Krucemburku, Světlé nad Sázavou a Okrouhlici, letos kraj pomohl se zřízením nové stomatologické ordinace v Pelhřimově, žádost doručená samosprávou Přibyslavic se právě vyřizuje,“ nastínil novinářům náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Na zřízení ordinace mohou města získat od kraje až 300 tisíc korun, výhodu mají sídla s nižším počtem obyvatel.

Kraj uvolnil během posledních tří let na zřízení stomatologických ordinací celkem více než dva miliony korun. „Bohužel, ne všem žadatelům se podařilo projekt dotáhnout do konce – tedy k otevření nové ordinace," konstatovala Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Mladí zubaři pro Vysočinu 

Finanční podporu od kraje mají možnost dostat nejen města a menší obce. Letos prvním rokem mohou o studijní stipendia požádat i budoucí zubní lékaři, kteří plánují po dokončení studia nabízet své služby v Kraji Vysočina.

Budoucí stomatologové, kteří plánují svou praxi provozovat na území Kraje Vysočina, mohou požádat o stipendium podle pravidel, která jsou dostupná ZDE

 „Stipendium je stanoveno ve výši 80 tisíc korun pro akademický rok a je poskytováno studentům od 3. a vyššího ročníku. Žadatel se zavazuje poskytovat lékařskou péči na území Kraje Vysočina na tolik let, na kolik let mu bylo poskytnuto stipendium a zároveň mít uzavřenou se zdravotní pojišťovnou smlouvu o poskytování a úhradě hrazených služeb. K dnešnímu dni kraj podporuje už 15 budoucích stomatologů, kterým prozatím vyplatil 1,2 milionu korun,“ shrnuje hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Nových zubařů, kteří budou mít studium úspěšně za sebou a na Vysočině si otevřou svou ordinaci, bychom se měli dočkat během dvou až tří let. „Vedení Kraje Vysočina předpokládá, že v následujících letech budou o studijní podporu žádat další medici-stomatologové," doplnila mluvčí kraje. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto mlarsson62 / pixabay | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky zubař, stomatolog, stomatologie, podpora, praxe, lékař, ordinace, stipendium, zdraví, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině přibyly zubní ordinace. Patnáct mediků by zde v budoucnu mělo otevřít svou praxi | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.