Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lékaři v Brodě mají za sebou unikátní operaci. Ženě se zeleným zákalem pomůže speciální implantát

Lékaři na očním oddělení v havlíčkobrodské nemocnici mají za sebou v ČR operaci, při které pacientce se zeleným zákalem voperovali do oka speciální implantát. Operaci provedli na začátku listopadu.

„Nový typ drenážního implantátu je určen pro pacienty, u kterých je léčba pomocí kapiček nedostatečně účinná, či si kapičky pacienti z různých důvodů nemůžou kapat. Využívá se u pacientů trpících na glaukom s otevřeným úhlem, kdy se nitrooční tlaky pohybují v hodnotách do 30 mmHg a dochází k postupnému zhoršování zeleného zákalu,“ prozradila primářka očního oddělení Lucia Hrčková, která čtyřiasedmdesátiletou pacientku operovala.

Zelený zákal (glaukom) je onemocnění, při kterém dochází k degeneraci a odumírání zrakového nervu. Protože zrakový nerv v sobě vede veškeré informace o obrazech, které dopadají do našeho oka, jeho poškození má za následek částečnou nebo úplnou ztrátu zraku.

Zdroj: zeleny-zakal.cz

Jedná se o systém dvou drenážních implantátů, které se v průběhu krátkého operačního zákroku implantují do postiženého oka. „Tento výkon je možné v indikovaných případech kombinovat s operací katarakty. I přesto, že se jedná o kovový implantát, nepředstavuje žádný problém v případě vyšetření pacienta prostřednictvím magnetické rezonance,“ dodává mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo.

Operace trvala 12 minut 

Operace čtyřiasedmdesátileté ženy trvala 12 minut a pacientce bylo pouze lokálně aplikováno anestetikum. „Implantát zatím není hrazen z prostředků zdravotního pojištění, takže jeho úhrada musí být předem schválena revizním lékařem pojišťovny. Od 1. 4. 2023 už by měl mít schválenou úhradu pojišťovnou,“ dodala k operaci Petra Černo.

Oční oddělení havlíčkobrodské nemocnice bylo mezi prvními deseti specializovanými pracovišti v republice, které mělo možnost výše uvedenou novinku vyzkoušet. Oční oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod bylo například prvním pracovištěm v ČR, které v roce 2011 implantovalo pacientce trifokální čočku. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Havlíčkův Brod | Zdroj Nemocnice Havlíčkův Brod, zeleny-zakal.cz

Štítky operace, oční, zelený, zákal, implantát, nemocnice, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři v Brodě mají za sebou unikátní operaci. Ženě se zeleným zákalem pomůže speciální implantát | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.