Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Areál jihlavské nemocnice se promění, vyroste v něm nový pavilon a parkovací dům pro 400 aut. Podívejte se na plány

V areálu jihlavské nemocnice vyrostou nové stavby, konkrétně je v plánu nový pavilon rehabilitační, následné a geriatrické péče. Všechny řidiče určitě potěší i plánovaný parkovací dům pro čtyři stovky aut, ten bude mít čtyři podlaží.

Zmíněný pavilon, který vyroste v areálu Nemocnice Jihlava, je největší připravovanou krajskou investicí v regionálním zdravotnictví. „Kraj pro stavbu dalších klíčových objektů nutných pro budoucí provoz své nemocnice využije rozvojové plochy současného záchytného parkoviště a pozemek po demolici bývalého infekčního oddělení,“ uvedl v tiskové zprávě radní Kraje Vysočina pro oblast majetku Karel Janoušek.

Podle studie 134 lůžek 

Objekt bude vyprojektován jako pětipodlažní, bude mít dvě křídla propojená pochůzkovými rampami. „Počítá se s tím, že sem bude přemístěn ambulantní provoz rehabilitačního oddělení, provoz hemodialýzy s 24 plnohodnotnými místy, oční oddělení vč. samostatného operačního traktu, bude zde rehabilitační lůžková část, geriatrická rehabilitace, návazná péče i paliativní péče – studie počítá až s 134 lůžky a 24 vyšetřovnami," sdělila novinářům Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Parkovací dům

Plánovaný parkovací dům bude koncipován jako čtyřpodlažní samostatný objekt, který počítá se čtyřmi stovkami parkovacích míst na pěti výškových rovinách. Jednotlivá patra propojí schodiště pro pěší i výtah. Na nejvyšším patře je uvažováno částečné zelené zastřešení.

Pokud jde o další rozvojové investice ve zdravotnictví, pak Kraj Vysočina finišuje s dokumentací pro stavební řízení parkovacího domu pro Nemocnici Třebíč. Do měsíce bude dokumentace předána příslušnému stavebnímu úřadu k územnímu řízení a pro vydání stavebního povolení. Předpokládá se, že budou vydána na jaře příštího roku. Následovat bude veřejná zakázka na dodavatele stavby. Pokud budou popsané povinné administrativní procesy kopírovat navržený harmonogram, je možné, že by stavba parkovacího domu pro Nemocnici Třebíč mohla začít ještě na konci roku 2023.

„Projektování nových objektů bude zadáno samostatně. Znamená to, že pavilon i parkovací dům mohou v budoucnu postavit různí dodavatelé, v různém čase. Kraj počítá s tím, že v případě nového pavilonu využije ministrem zdravotnictví avizovanou výzvu IROP na projekty následné péče,“ doplňuje Hana Hajnová, náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje.

Kdo nové objekty naprojektuje, bude jasné nejdříve letos v prosinci. Podle informací radního Janouška bude mít k dispozici zhruba 1,5 roku na přípravu všech potřebných dokumentů. Půjde o největší investici, kterou kraj nechává projektovat metodou BIM.

„V budoucnu je počítáno s tím, že ve staré budově rehabilitace bude fungovat ředitelství nemocnice. To uvolní současně využívané prostory, z nich se opět stane lůžková část nemocnice, respektive zdravotnický trakt. Část přízemí budovy stávající rehabilitace chce nemocnice nabídnout k pronájmu stomatologům, kteří by chtěli otevřít ambulanci a nemají prostory. Diskutovány jsou i varianty, kdy by mohla dílčí část objektu sloužit jako ubytování pro zaměstnance nemocnice,“ doplnil náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina (vizualizace) | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky nemocnice, výstavba, budova, pavilon, parkování, péče, Lékárenský komplex Jihlava, Kraj Vysočina, investice, Karel Janoušek, Nemocnice Třebíč, Vladimír Novotný, Hana Hajnová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Areál jihlavské nemocnice se promění, vyroste v něm nový pavilon a parkovací dům pro 400 aut. Podívejte se na plány | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.