Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jsou tu skvělé sestřičky, nikdy bych nešel jinam, říká dárce krve z Jihlavska. Na kontě má 104 odběrů

Věrný letitý dárce krve. Tak nazývá jihlavské odběrové středisko jihlavské nemocnici Josefa Kratochvíla, který má na svém kontě úctyhodných 104 odběrů krve. A právě tento odběr, který proběhl 22. června, byl pro něj tím definitivně posledním.

„Ano, 104 odběrů. Uteklo to jako voda. Když jsem začínal na oddělení primáře Dr. Paula, balily nás sestřičky do hábitů jako beduíny a samy seděly v kukani uprostřed odběrové místnosti. My jsme leželi na lehátku a jen tam strkali ruku do kulatého otvoru. Když po několikaleté přestavbě oddělení jsem se šel zeptat, kdy už otevřou, přivítala mě primařka doktorka Gáliková mezi dveřmi se slovy: Právě chceme provést zkušební odběr. Pokud jste schopen, můžete to hned vyzkoušet," popisuje své „darovací začátky" v poděkování jihlavskému odběrovému centru Josef Kratochvíl, který bydlí v obci na Jihlavsku. 

Podle něj si primářka oddělení sama lehla na jedno lůžko, Josefa Kratochvíla položili na druhé, mezi nimi seděla sestřička. „A my společně cedili krev jako první na novém oddělení. A dnes už to bylo naposled. Hodně se tam za ta léta změnilo. Ale jedno se nemění. Chování sester a všech ostatních. Ne vždycky se všechno povede. Mně vždycky říkaly, že mám dobré žíly. Jen několikrát se nepovedlo napíchnutí na poprvé. A jenom jednou jsem narazil na sestru, která se zlobila, že s takovými žílami mám sedět doma. Ostatní se omlouvaly, jako by to byla jejich chyba," vzpomíná Josef Kratochvíl.

Ocenění pro dlouhodobé dárce krve

- bronzová plaketa prof. Janského - za 10 odběrů
- stříbrná plaketa prof. Janského - za 20 odběrů
- zlatá plaketa prof. Janského - za 40 odběrů
- Zlatý kříž III. třídy - za 80 odběrů
- Zlatý kříž II. třídy - za 120 odběrů
- Zlatý kříž I. třídy - za 160 odběrů
- Plaketa ČČK Dar krve - dar života - za 250 odběrů

Kratochvíl nikdy nešel darovat krev na jiné místo, protože je v jihlavské nemocnici velmi spokojený s chováním a přístupem sester. Za desátý odběr mu udělala radost bronzová plaketa Janského, za dvacátý stříbrná a za 40 odběrů si odnesl zlatou plaketu. „Potom jsem chtěl dojít až ke zlatému kříži a pak zase do stovky... A vždycky tam byly ty milé a sympatické setřičky a já se těšil zase na příště. A dnes to bylo napsled. Definitivně. Děkuji vám všem za to, co děláte. Je to skvělé a velmi potřebné. Přeju vám všem hodně podobných nadšenců," vzkázal do jihlavské nemocnice Josef Kratochvíl. 

Odběrové středisko jihlavské nemocnice za poslední dva roky eviduje 3905 aktivních dárců krve. „Věkový průměr dárců nám klesá, nyní je to kolem 40 let. Nejstaršímu dárci krve je 65 let, krev lze darovat až do završení 66. roku života. V evidenci dárců krve převažují muži, těch jsou dvě třetiny. Jednu třetinu tvoří ženy," uvedla redakci Jihlavské Drbny Monika Zachrlová, mluvčí Nemocnice Jihlava.

Jihlavské odběrové středisko bude fungovat také přes letní prázdniny. „Pouze si dovolujeme připomenout, že v týdnu od 18. - 21. 7. a od 8. - 11. 8. bude naše odběrové středisko z důvodu dovolené uzavřeno," informuje odběrové středisko své klienty na facebookové stránce. 

Mluvčí nemocnice ještě dodává, že jihlavské centrum aktuálně nemá nedostatek nějaké krevní skupiny. „Zveme si průběžně dárce krve dle krevních skupiny, takže si průběžně doplňujeme chybějící krevní skupiny," vysvětlila závěrem mluvčí Zachrlová. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky odběr, krev, dárce, 104, Josef Kratochvíl, Nemocnice Jihlava, dárce krve, Lékárenský komplex Jihlava, okres Jihlava, Paul Dobransky, krevní skupina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsou tu skvělé sestřičky, nikdy bych nešel jinam, říká dárce krve z Jihlavska. Na kontě má 104 odběrů | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.