Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Strážci dechu v jihlavské nemocnici. Novorozence pohlídají nové monitory

Miminka, která přijdou na svět v jihlavské porodnici, budou nyní hlídána dvacítkou nových monitorů dechu. Tyto přístroje sledují dechovou aktivitu novorozence a včas upozorní na případnou poruchu dechu.

Výrazně tak ovlivní možné následky SIDS (syndromu náhlého úmrtí kojence). Celkem dvacet kusů věnovala Nadace Křižovatka, která pomáhá ohroženým dětem a spoluobčanům již 25 let. „Moc děkujeme, dar nám pomůže, protože monitory a další přístroje potřebujeme pravidelně obměňovat,“ řekl v tiskové zprávě primář dětského oddělení Martin Zimen.

Na dětském oddělení jihlavské nemocnice se na šesti odděleních stará o pacienty zhruba 60 sester a 14 lékařů. Ročně jsou na oddělení hospitalizovány více než čtyři tisíce dětí a zhruba osmnáct set doprovodů.

Nepravidelné dýchání, případně zástava dechu, může postihnout miminka během prvního roku prakticky kdykoliv. Zpomalení nebo zástavu dechu může způsobit jak zmíněný SIDS, tak nachlazení, vysoké horečky či jiný chorobný stav. „Při dechové zástavě delší než 20 vteřin nebo při snížení dechové frekvence pod 10 dechů za minutu upozorní zvukový a světelný signál přístroje personál nemocnice nebo rodiče, díky čemuž může být dítěti ihned poskytnuta první pomoc. Monitor zároveň dokáže odhalit i mělké dýchání či apnoické pauzy,“ popsala ředitelka Nadace Křižovatka Štěpánka Pokorníková.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky dech, monitor, dýchání, pomoc, nemocnice, novorozenec, miminko, porodnice, Nadace Křižovatka, Jihlava, Lékárenský komplex Jihlava, apnoe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážci dechu v jihlavské nemocnici. Novorozence pohlídají nové monitory | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.