Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Novoměstská nemocnice usiluje o obnovení infekčního oddělení. Čeká se na rozhodnutí ministerstva

Krajem zřizovaná nemocnice v Novém Městě na Moravě na Žďársku usiluje o obnovení infekčního oddělení. Čeká na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví. Nemocnice má prostory i kvalifikované lékaře, kteří nyní působí na společném interním lůžkovém oddělení. Podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Vladimíra Novotného (ČSSD) je to reakce na pandemii covidu-19, dřív kraj uvažoval o centralizování infekční péče do jihlavské nemocnice.

Novoměstská nemocnice má pro infekční oddělení vyhrazeno 22 lůžek, o pacienty se stará pět lékařů. Zřízením samostatného oddělení se na tom nic nezmění. „Ale nějaké změny přece jen budou, díky obnovení infekčního oddělení bude jednodušší postgraduální vzdělávání lékařů, usnadní to také vykazování úhrady zdravotní péče pro infekční pacienty pro (zdravotní) pojišťovnu. A navíc pro některé diagnózy, jako je například akutní žloutenka, platí, že hospitalizace je možná pouze na infekčním oddělení, jinde ne," řekla mluvčí novoměstské nemocnice Helena Zelená Křížová.

Jednání o novoměstském infekčním oddělení na ministerstvu zdravotnictví bylo podle Novotného minulý pátek. „Všichni se tvářili, že snad je všechno doloženo tak, jak má být. Budeme mít další infekční oddělení, já v to pevně doufám," řekl Vladimír Novotný. Rozhodnuto by podle něho mohlo být v druhé polovině letošního roku.

Jihlavská nemocnice bude vylepšovat svoji laboratoř za více než 14 milionů

Nemocnice Jihlava bude mít nové vybavení laboratoří asi za 14,5 milion korun bez daně. S dodavateli již uzavřela smlouvu. Podle mluvčí nemocnice Moniky Zachrlové to budou přístroje, kterými oddělení klinické biochemie, mikrobiologie a imunologie...

Novoměstská nemocnice před lety své samostatné infekční oddělení měla, podle Novotného zaniklo v souladu s tehdejším záměrem kraje slučovat menší lékařské obory. Velký infekční pavilon až s 60 lůžky měl vzniknout v jihlavské nemocnici. „Nakonec v tomto případě musíme říct, naštěstí se celá ta záležitost nezdařila dokončit," řekl Novotný s ohledem na zkušenost s pandemií.

Infekční oddělení mají na Vysočině nemocnice v Jihlavě, Havlíčkově Brodě a Třebíči. Podle zveřejněných výročních zpráv mají dohromady přes 80 standardních lůžek a 22 lékařů. Jedinou z pěti krajem zřizovaných nemocnic bez infekčního oddělení zůstane Nemocnice Pelhřimov. „Vzhledem k prostorovým kapacitám Nemocnice Pelhřimov v současné době neuvažuje o zřízení infekčního oddělení. Pokud je pacient infekční, je odeslán do zdravotnického zařízení, které poskytuje diagnostickou a léčebnou péči v celém rozsahu oboru přenosných nemocí. V případě pelhřimovské nemocnice jsou pacienti primárně odesíláni do Nemocnice Jihlava nebo Nemocnice Havlíčkův Brod," řekla mluvčí pelhřimovské nemocnice Alexandra Knapová. Přes absenci infekčního oddělení se nemocnice stará o pacienty s infekční onemocněním covid-19, nyní je pro ně vyčleněno 21 lůžek, obsazených je šest. „V době největší pandemie měla nemocnice takto reprofilizována hned několik oddělení s kapacitou až 100 lůžek," dodala Knapová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky infekční, oddělení, nemocnice, Nové Město na Moravě, Vladimír Novotný, Lékárenský komplex Jihlava, lékař, pandemie, ČSSD, okres Žďár nad Sázavou, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace, Nemocnice Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novoměstská nemocnice usiluje o obnovení infekčního oddělení. Čeká se na rozhodnutí ministerstva | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.