Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihlavská nemocnice bude vylepšovat svoji laboratoř za více než 14 milionů

Nemocnice Jihlava bude mít nové vybavení laboratoří asi za 14,5 milion korun bez daně. S dodavateli již uzavřela smlouvu. Podle mluvčí nemocnice Moniky Zachrlové to budou přístroje, kterými oddělení klinické biochemie, mikrobiologie a imunologie nedisponuje, případně se bude jednat o výměnu za modernější verze. Nákup z části hrazený z dotací má zlepšit odolnost a připravenost nemocniční laboratoře pro případ dalších pandemií. Vzorky testů na covid-19 se vyhodnocují přímo v nemocnici od března 2020.

Oddělení provádí základní i specializovaná laboratorní vyšetření v odbornostech klinická biochemie, lékařská mikrobiologie, bakteriologie, parazitologie, sérologie, mykologie, alergologie a klinická imunologie a molekulární genetiky," uvedla Monika Zachrlová.

Mezi novými přístroji je i digitální skener histologického preparátu asi za 2,5 milionu korun bez DPH, který bude dodaný do poloviny léta. Vyplývá to z informací v registru smluv. Součástí nákupu nemocnice je také digestoř s detektorem formaldehydu, sekvenátor pro genetickou analýzu nebo analyzátor PCR. Podle Zachrlové bude stěžejní výměna mikroskopů za moderní.

Covid-19 začala laboratoř Nemocnice Jihlava podle údajů ve zveřejněné výroční zprávě zjišťovat 23. března 2020. Tehdy měla její laboratoř denní kapacitu pro 24 vzorků. Za rok 2020 udělala laboratoř 26 267 vyšetření vzorku na covid-19. V roce 2021 podle Zachrlové laboratoř navýšila denní kapacitu až na 750 vzorků a udělala 98 148 vyšetření.

Oddělení zaměstnává 39 lidí, z toho pět lékařů, sedm odborníků na laboratorní metody, 25 zdravotních laborantů a dva sanitáře.

Ohodnoť článek

Štítky laboratoř, modernizace, nemocnice, Jihlava, Lékárenský komplex Jihlava, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská nemocnice bude vylepšovat svoji laboratoř za více než 14 milionů | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.