Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Jihlavská nemocnice ukázala nové pracoviště, které bude sloužit onkologickým pacientům

Pro pacienty z Vysočiny, ale i ostatních krajů se dnes slavnostně otevřelo zcela nové PET / CT pracoviště, jehož pořízení vyšlo na 95 milionů korun. Dnes se s ním mohla seznámit i široká veřejnost.

Díky novému centru mohou lékaři dříve zachytit nádory a lépe kontrolovat léčbu. PET / CT centrum bude nápomocné pacientům s nádory tlustého střeva a konečníku, pomůže rozhodnout o způsobu léčby, u nádorů plic a průdušek dokáže rozlišit operovatelný a neoperovatelný nádor a také reakci na daný druh léčby. U pacientek s rakovinou prsu identifikuje lépe metastázy.

„Zjednodušeně lze říci, že budeme moci včasněji diagnostikovat nádory, lépe posoudit míru metastáz a sledovat účinnost léčby, což znamená, že pacientům se bude moci vybrat nejefektivnější léčba,“ jmenuje ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev.

Nové pracoviště bylo chybějícím dílkem do skládačky Komplexního onkologického centra. Pacienti tak na diagnostiku nemusí jezdit daleko: „Dává smysl, aby se pacienti z Vysočiny léčili tady, aby byly kratší dojezdové vzdálenosti,“ dodává Lukáš Velev. „Pacientům tedy nově otevřené pracoviště ušetří čas. Zkrátí se také čekací doby na vyšetření,“ dodává Monika Zachrlová, mluvčí jihlavské nemocnice.

ČTĚTE TAKÉ: Nové pracoviště v jihlavské nemocnici otevře dveře veřejnosti. Bude pomáhat v léčbě rakoviny

„Celorepublikově stoupá četnost onkologických onemocnění. Pacienty jsme museli odesílat na pracoviště do Prahy a Brna a čekací doby jsou kolem tří měsíců, péče tak bude pro pacienty dostupnější,“ dodává provozně-technický náměstek Alexander Filip. Na nové pracoviště mohou dojíždět také pacienti z Pardubického a Jihočeského kraje, kteří využívají služby klasické nukleární medicíny. U těch je spádovost zhruba 200 tisíc lidí.

Pracoviště povede tým zkušených odborníků. V jeho čele je dlouholetý přednosta Kliniky nukleární medicíny FN Brno docent Jiří Prášek. Pacienty budou vyšetřovat lékaři s vysokou odbornou úrovní.

 „Přeji všem, aby toto nově otevřené pracoviště nemuseli potřebovat,“ dodal při dnešním slavnostním otevření hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

„Celkové náklady jsou 95 milionů korun. Stavební úpravy přišly na 29 milionů, zbylých 66 milionů stálo vybavení pracoviště. Projekt je financován Krajem Vysočina, Ministerstvem zdravotnictví České republiky a Nemocnicí Jihlava,“ uzavírá mluvčí Nemocnice Jihlava.

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky pacient, Lékárenský komplex Jihlava, rakovina, léčba, Kraj Vysočina, Jiří Běhounek, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Fakultní nemocnice Brno, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská nemocnice ukázala nové pracoviště, které bude sloužit onkologickým pacientům | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.