Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihlava má jako jediné město v kraji nové centrum pro léčbu těžkého astma bronchiale

Jihlavská nemocnice otevřela nové centrum, které je určeno pacientům s chronickým onemocněním astma bronchiale. Funguje jako jediné na Vysočině.

Astma bronchiale je chronické zánětlivé onemocnění průdušek. Je pro něj typické, že po různých vyvolávajících podnětech, na podkladě zúžení dýchacích cest, dochází u pacientů k opakovaným záchvatům dušnosti, kašle, pískotům ve výdechu. Stav mohou provázet i pocity tlaku na hrudi. Typické je maximum obtíží v noci nebo časně ráno.

Průduškové astma je nejčastější chronické onemocnění dětského věku a obecně lze říci, že výskyt astmatu v populaci stoupá.

Toto specializované pracoviště je určeno pro pacienty s nejtěžší formou onemocnění, kde nezabírá běžná léčba a zvažuje se u nich biologická terapie. 

Do specializované ambulance není možné se objednat se přímo, pacienti jsou k vyšetření odesíláni na podkladě konzultace jejich ošetřujícího plicního lékaře, nebo alergologa. „Případné biologické léčbě předchází zevrubné plicní a alergologické vyšetření včetně bronchoskopie, zjištění případného jícnového refluxu, vyšetření lékařem ORL, CT plic a další. Po vyloučení jiné možné vyvolávající příčiny a splnění dalších kritérií je možné zahájit terapii biologickým preparátem,“ vysvětluje primář plicního oddělení a zároveň vedoucí lékař nové ambulance Jiří Pejchal. 

Pouze v pátek odpoledne 

Ambulance pro těžké astma funguje v jihlavské nemocnici pod plicním oddělením pouze pro objednané pacienty s doporučením od specialisty. „Pacientům je k dispozici každé páteční odpoledne,“ dodává Monika Zachrlová, mluvčí Nemocnice Jihlava. 


 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky astma, léčba, pracoviště, centrum, Nemocnice Jihlava, Jihlava, pacient, Lékárenský komplex Jihlava, Kraj Vysočina, lékař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava má jako jediné město v kraji nové centrum pro léčbu těžkého astma bronchiale | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.