Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Soud rozhodl, havlíčkobrodská nemocnice je odpovědná za úmrtí ženy. Ta zemřela po operaci žlučníku

Krajem zřizovaná Nemocnice Havlíčkův Brod je odpovědná za úmrtí Jaroslavy Vencelidesové, které lékaři operovali v roce 2011 žlučník. Rozhodl o tom dnes havlíčkobrodský soud. Žena po následných komplikacích, kterým nedokázali zabránit ani lékaři jiných zdravotních zařízení, v říjnu 2015 zemřela. Nemocnici za to o náhradu nemajetkové újmy zažalovala rodina zemřelé. Výši náhrad dnes soud neurčil.

Dnešní rozhodnutí soudu je mezitímní, vyřešilo podstatu žaloby, nikoli výši náhrady. „Žalobci uplatněný nárok je co do základu opodstatněn s tím, že o výši nároků a nákladech řízení účastníků a státu bude rozhodnuto v konečném rozsudku," řekla dnes soudkyně Iveta Orlíková. Nemocnici zažaloval vdovec Petr Vencelides a oba dospělí synové zemřelé. Každý z nich požaduje 800 tisíc korun.

„Pro nás je dnešní rozsudek nejzásadnější, protože byla shledána právní odpovědnost žalované nemocnice," řekla právní zástupkyně žalobců Lenka Jahelková. Pokud se podle ní nemocnice proti dnešnímu rozhodnutí neodvolá, bude soud řešit výši náhrad, v úvahu připadá také mimosoudní vyrovnání.

Další postup po dohodě s právníky 

„Medicína je obor, kde bohužel k neočekávaným okamžikům dochází a vždycky docházet bude. Každý operační výkon, ač jej veřejnost považuje za banální, není banální nikdy. Při každém operačním výkonu nějaká rizika nastávají," řekla mluvčí nemocnice Petra Černo. Lékaři podle ní před soudem svůj postup vysvětlili, do posledních chvíle byli přesvědčení, že postupují správně. „A je zvláštní, že v rukou lékařů v Hradci Králové byla paní Vencelidesová téměř hned po výkonu, ale k reoperaci v Hradci došlo až po dvou letech," uvedla Černo. O dalším postupu nemocnice či případném odvolání se podle ní bude nyní nemocnice radit se svými právními zástupci.

Podle Jahelkové byl spor dlouholetý. Vdovec se původně obrátil na policii, která nechala zpracovat znalecký posudek, jehož závěry vyzněly ve prospěch nemocnice. Stejně případ uzavřela i komise vytvořená Krajem Vysočina. „Závěry vždycky odkazovaly na to, že na vině jsou anomálie žlučníku a odpovědnost (nemocnice) byla striktně odmítána," řekla Jahelková. Situace se podle ní změnila posudky, jejichž závěry byly projednány před havlíčkobrodským soudem.

Nepomohla ani transplantace jater 

Operace, původně prováděná laparoskopicky, byla podle soudu indikovaná správně, správná byla i provedená předoperační vyšetření. Když se během laparoskopie ukázala anomálie ženina žlučníku, přešli lékaři na klasickou operaci s otevřenou ránou. Podle soudu chybovali lékaři, když řešili poranění žlučovodu napojením na tenké střevo. Opíral se při tom o závěry ústavního znaleckého posudku. Špatný postup byl podle něho důsledkem toho, že se obsah trávicího ústrojí posunoval do žlučovodu, což bylo příčinou opakovaných zánětů a vzniku septických stavů.

Následným komplikacím nedokázali zabránit ani lékaři v nemocnici v Hradci Králové a pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), nepomohla ani transplantace jater.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto firmy.cz

Štítky soud, nemocnice, operace, žlučník, úmrtí, Havlíčkův Brod, lékař, Nemocnice Havlíčkův Brod, Hradec Králové, Institut klinické a experimentální medicíny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud rozhodl, havlíčkobrodská nemocnice je odpovědná za úmrtí ženy. Ta zemřela po operaci žlučníku | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.