Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihlavská nemocnice v roce 2021 provedla 9735 odběrů krve. Dárci pomohli i dvacetidennímu miminku

Krev. Látka, která se i v dnešním moderním světě nedá uměle vyrobit a bez které by mnoho životů bylo ztracených. To si dobře uvědomují všichni dobrovolní dárci, kteří v roce 2021 na jihlavském odběrovém středisku, jež sídlí v jihlavské nemocnici, darovali krev. Odběrů bylo celkem 9735. Pracovníci jihlavského odběrového střediska jich 774 museli zamítnout, protože jejich krev z nejrůznějších důvodů nevyhovovala.

„Velmi si vážíme, že chodíte pravidelně, protože za 9735 návštěvami je skryto 3556 jednotlivých dárců (2271 mužů a 1285 žen). Jste úžasní," vzkazuje dárcům odběrové středisko jihlavské nemocnice na svém facebookovém profilu. 

Mezi pacienty v Nemocnici Jihlava, kteří měli největší spotřebu transfuzních přípravků, patří pacient s leukemií, kterému špatně funguje kostní dřeň a musí mu být v pravidelných intervalech substituována od dárce krve. „Tento pacient za celý rok 2021 potřeboval 55 erytrocytárních transfuzních přípravků a bude i nadále potřebovat vaši pomoc," dodává odběrové středisko. 

Nejmladším pacientem v jihlavské nemocnici, který potřeboval krev od dárců, bylo dvacetidenní miminko. Naopak nejstarším pacientem byla pacientka s ročníkem narození 1923, která dostala jednu erytrocytární transfuzi krve.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dárci krve Nemocnice Jihlava

Štítky odběr, dárce, krev, Jihlava, 2021, Lékárenský komplex Jihlava, pacient

Jihlavská nemocnice v roce 2021 provedla 9735 odběrů krve. Dárci pomohli i dvacetidennímu miminku | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.